ZF 24

Gigantul EADS semneaza cu IAR Brasov un contract de 90 mil. euro pentru o fabrica de componente pentru Airbus

Gigantul EADS semneaza cu IAR Brasov un contract de 90 mil. euro pentru o fabrica de componente pentru Airbus
03.03.2010, 19:28 355

Premierul Emil Boc si ministrul economiei Adrian Videanu asistajoi la Brasov la semnarea unui acord intre compania IAR Brasov sicompania Premium Aerotec GmbH, parte a concernuluifranco-germano-spaniol EADS (European Aeronautic Defence and SpaceCompany) prin care concernul european se angajeaza sa realizeze peplatforma IAR o fabrica de componente pentru avioanele Airbus.Valoarea contractului este de 90 de milioane de euro.

Investitia directa a Premium Aerotec va fi de 45 milioane de euro.Partenerii si furnizorii companiei vor aloca o suma similara,astfel incat investitia totala va ajunge la 90 milioane de euro.Aceasta este una dintre cele mai mari investitii in Romaniaanuntate in acest an.

Primarul Brasovului, George Scripcaru a spus recent pentru ZF cainvestitia va fi una greenfield, care ar urma sa intre subincidenta legii offsetului (care se refera la contractelestrategice si obliga un vanzator de produse strategice sareinvesteasca in Romania cel putin 80% din suma obtinuta princontract - n. red.), si care va beneficia, a spus el, de un ajutorde stat de aproximativ 40 de milioane de euro.

Guvernul nu a dezvaluit valoarea ajutorului pe care il va primiEADS.
Contractul dintre cele doua companii vizeaza constituirea unuidrept real de superficie pentru o suprafata de teren de 60.000metri patrati in incinta IAR.
Actionarul majoritar al IAR este Ministerul Economiei, cu oparticipatie de 64,89% din titluri.
Ultimul pret la care au fost tranzactionate astazi actiunile IAR laBursa de Valori Bucurespti, a fost de 2,32 lei pe unitate. Companiaare o capitalizare de 43,7 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO