ZF 24

Gordon Brown: Royal Bank of Scotland si-a asumat "riscuri iresponsabile"

19.01.2009, 15:55 14

Premierul britanic Gordon Brown a criticat dur astazi Royal Bank of Scotland (RBS), spunand ca si-a asumat "riscuri iresponsabile", dupa ce actiunile bancii s-au prabusit in urma unui anunt in care banca avansa prognoze foarte pesimiste referitoare la rezultatele financiare pe anul 2008, scrie Financial Times.

Critica premierului Gorodon Brown vine in contextul in care autoritatile britanice au anuntat astazi un nou plan de sustinere a sectorului bancar, prin intermediul caruia statul va inlocui o parte din actiunile preferentiale detinute la RBS in actiuni obisnuite, in schimbul a 5 miliarde de lire sterline. Participatia guvernului la grupul financiar va creste astfel la 70%.

Totodata, premierul Gordon Brown s-a aratat nemultumit de procesul de preluare a grupului olandez ABN Amro, la achizitia caruia RBS a participat in 2007. ""Aproape toate pierderile lor sunt in ipoteci subprime in America si legate de achizitia ABN Amro. Acestea sunt riscuri iresponsabile pe care banca si le-a asumat", a spus Brown.

Royal Bank of Scotland, prezenta si pe piata romaneasca dupa ce a preluat operatiunile fostei ABN Amro, a anuntat astazi ca estimeaza pentru anul 2008 o pierdere totala de 28 miliarde de lire sterline. Actiunile bancii au pierdut 10% in prima parte a zilei, ca urmare a anuntului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO