ZF 24

Guvernul a decis redimensionarea PNDI, limitând cheltuielile anuale la maximum un miliard lei

Autor: Alexandru Moise - Mediafax

24.04.2012, 17:40 159

Guvernul a decis redimensionarea Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, prin limitarea la maxim un miliard lei a banilor care pot fi cheltuiţi pentru proiectele din cadrul acestui program, fiind luate în calcul doar lucrările deja începute, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Decizia a fost luată în şedinţa de marţi a Guvernului.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) arată, într-un comunicat, că aprobarea ordonanţei de urgenţă pentru reglementarea unor măsuri financiare cu privire la Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) a vizat respectarea angajamentelor asumate de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană şi Banca Mondială.

"Redimensionarea PNDI a devenit o necesitate în condiţiile constrângerilor bugetare menite să asigure echilibrul şi stabilitatea economico - financiară", se precizează în comunicat.

Pentru proiectul prioritar 10.000 km drumuri judeţene şi de interes local, gestionat de MDRT în cadrul PNDI, au fost încheiate până în prezent patru contracte de lucrări în valoare de 2,93 miliarde lei (inclusiv TVA), pentru judeţele Arad, Bihor, Prahova, Ilfov, Giurgiu, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Buzău şi Vrancea şi au fost atribuite, urmând să fie semnate, alte patru contracte de lucrări în valoare 1,27 miliarde lei (inclusiv TVA), pentru judeţele Argeş, Braşov, Dâmboviţa şi Teleorman.

"Prin proiectul de act normativ se vor diminua, la proxima rectificare bugetară, creditele de angajament aferente Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii cu suma de circa 15,9 miliarde lei, având impact corespunzător şi asupra creditelor bugetare până în anul 2020", se mai arată în comunicat.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, în urmă cu zece zile, că Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) va fi oprit din cauza constrângerilor bugetare, iar creditele de angajament aferente vor fi diminuate cu 15,9 miliarde lei, la aproximativ 5 miliarde lei, plăţile urmând să fie realizate doar pentru lucrările deja contractate.

Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, programat pentru perioada 2011-2020, este gestionat de ministerele Dezvoltării şi Mediului.

Prin această redimensionare vor fi reduse, la următoarea rectificare bugetară, creditele de angajament aferente PNDI cu suma de circa 15,9 miliarde lei, având impact corespunzător şi asupra
creditelor bugetare până în anul 2020.

Începând cu data intrării în vigoare a acestei decizii, sub sancţiunea nulităţii absolute, nu mai pot fi încheiate contracte cu executanţii de lucrări, prestatorii de servicii şi furnizorii, cu excepţia serviciilor de dirigenţie de şantier aferente contractelor încheiate cu executanţii sau pentru care a fost comunicat deja rezultatul procedurii.

Totodată, derularea contractelor încheiate de Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Mediului şi Pădurilor până la data intrării în vigoare a actului normativ impune ca valoarea lucrărilor de investiţii care se pot executa anual, atât cele recepţionate cât şi cele nerecepţionate, să nu depăşească valoarea maximă anuală de un miliard de lei.

Această sumă va fi repartizată celor două ministere proporţional cu valoarea contractelor încheiate.

"Din totalul de 20,9 miliarde lei alocaţi prin PNDI, atât pe componenta Ministerului Dezvoltării, cât şi la Ministerul Mediului, propunerea de rectificare este de aproximativ 15,9 miliarde lei. La Ministerul Dezvoltării s-au realizat proceduri de achiziţie publică, pentru care s-a realizat şi comunicarea către câştigători, de aproximativ 5,18 miliarde lei. Vorbim în prezent de o propunere de alocare bugetară, dar bineînţeles că vom căuta să ducem la îndeplinire toate lucrările pentru care am organizat achiziţii publice până în prezent", a declarat atunci, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Ministerului Dezvoltării Regionale, Bogdan Oprea.

Beneficiarii pot primi şi înregistra facturi aferente situaţiilor de lucrări şi servicii executate şi recepţionate, precum şi a bunurilor livrate, iar plata aferentă acestora va fi efectuată potrivit prevederilor contractuale iniţiale.

Lucrările PNDI vor fi finanţate din fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, de la bugetul de stat, precum şi din alte surse legal constituite. Pe perioada realizării lucrărilor, finanţarea este asigurată de prestatori, executanţii şi furnizorii selectaţi, urmând ca plăţile să fie realizate eşalonat, în intervalul 2013-2020.

Prin acest program autorităţile îşi propuneau să reabiliteze 10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi de interes local, să construiască o serie de obiective precum reţele de apă şi canalizare sau creşe şi grădiniţe şi să dezvolte infrastructura în domeniul gospodăririi apelor.

La începutul lunii februarie, reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene au criticat Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, pe motiv că nu respectă bunele practici fiscale şi ar putea reprezenta un pericol pentru bugetul pe 2012. Cele două instituţii au recomandat autorităţilor să includă în acest program cât mai multe proiecte din fonduri UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO