ZF 24

Guvernul majoreaza salariile profesorilor cu 28%

10.11.2008, 19:46 51

Guvernul a stabilit in aceasta seara prin ordonanta de urgenta ca salariile profesorilor sa fie majorate gradual, în functie de venituri, cu 28%, de aceasta crestere urmand sa beneficieze in principal cadrele didactice cu venituri reduse.

Anuntul a fost facut de premierul Calin Popescu-Tariceanu dupa sedinta de Guvern. Senatul a respins astazi ordonanta de urgenta a Guvernului prin care majorarea salariilor profesorilor cu 50% decisa de Parlament in urma cu o luna era amanata pana la 1 aprilie 2009. Ordonata urmeaza sa fie discutata si de Camera Deputatilor, decizionala in acest caz.

Tariceanu a precizat ca aceasta majorare diferentiata nu presupune sume suplimentare acordate de la bugetul de stat, educatia urmand sa primeasca tot 6% din PIB asa cum este stipulat in proiectul de buget pentru 2009.

Guvernul, in acord cu sindicatele, stabilisera in primavara ca, de la 1 octombrie, salariile cadrelor didactice cresc cu 9%, dar un amendament al PSD, votat apoi de toate partidele parlamentare, a crescut acest procent la 50%, majorare pe care Guvernul a refuzat-o.

Prin ordonanta din aceasta seara, Guvernul a revizuit tinta de crestere salariala la 28% in functie de venituri, dar a precizat ca aceasta se va face in doua trepte respectiv de la 1 martie si 1 septembrie 2009. Premierul a explicat ca sistemul de majorare diferentiata a salariilor va fi aplicat si in alte sectoare bugetare, precum sanatatea si justitia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO