ZF 24

IHT: Ungaria se va implica in proiectul Blue Stream, condus de Gazprom

13.03.2007, 12:11 12

Guvernul socialist de la Budapesta s-a alaturat grupului rus Gazprom, principalul producator mondial de gaze naturale, intr-un proiect privind extinderea spre Ungaria a gazoductului Blue Stream, care urmeaza sa tranziteaze Turcia, Bulgaria si Romania, potrivit International Herald Tribune (IHT).

Decizia survine in cotextul tentativelor UE de a implementa o politica comuna in domeniul sigurantei energetice.

Proiectul Blue Stream va concura direct cu planul UE de constructie a gazoductului Nabucco, avand ca obiectiv reducerea dependentei blocului comunitar fata de livrarile de energie din Rusia.Blue Stream, care va tranzita Bulgaria si Romania, va avea aproape acelasi traseu cu Nabucco, costurile de constructie sunt estimate la acelasi nivel, iar data prognozata pentru inceperea operatiunilor comerciale este apropiata.

Avantajele imediate ale implicarii in proiectul rusesc sunt neclare, din punctul de vedere al Ungariei, intrucat autoritatile de la Budapesta ar putea contribui la finantarea constructiei ambelor conducte.

Opozitia din Ungaria sustine ca premierul Ferenc Gyurcsany, presedintele fostului Partid Comunist, care are legaturi apropiate cu presedintele rus Vladimir Putin, sprijina strategia Gazprom privind extinderea influentei grupului in Europa Centrala si de Sud-Est.Pe de alta parte, reprezentantii ministerului Economiei au explicat ca Ungaria urmareste sa devina un centru energetic important, la nivelul Europei Centrale, iar proiectul Blue Stream va contribui la atingerea acestui obiectiv, intrucat ofera un acces sporit la gazele naturale detinute de Rusia.

Proiectul initiat de Rusia este mai realist, in conditiile in care Nabucco a consemnat intarzieri importante si s-ar putea confrunta cu probleme suplimentare, a declarat Gyurcsany, intr-un interviu. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO