ZF 24

Incetinirea economica din zona euro poate afecta Romania

27.08.2007, 18:41 12

Incetinirea economica manifestata anul acesta in statele din zona euro ar putea avea efecte negative asupra cresterii economice din Romania.
In ultimii ani, datele statistice arata o corelatie semnificativa intre ritmurile de crestere economica din zona euro si cele din Romania. In 2006, cand statele din zona euro, cele mai dezvoltate din Europa, au traversat cea mai buna perioada de crestere din ultimii 5-6 ani, efectele s-au simtit si in Romania, care a avut un an de crestere economica mult peste asteptari.
In timp ce economia zonei euro a accelerat anul trecut cu 2,5%-3% si peste, economia Romaniei a reusit o crestere de 7,7%, comparativ cu asteptarile oficiale de 6%, publicate la inceputul anului.
"Conteaza foarte mult cresterea din zona euro pentru evolutia economica a Romaniei", spune Dragos Cabat, vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Financiari. Romania exporta aproximativ 70% dintre marfurile sale catre state din zona euro, importand peste 70% din marfurile cumparate tot de aici.
O incetinire a zonei euro inseamna potential mai mic de export pentru produsele romanesti, adica o tendinta de incetinire imprimata si productiei romanesti, explica analistii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO