ZF 24

Inflatia ridicata ar putea determina BNR sa creasca dobanda

11.12.2007, 14:41 16

Nivelul ridicat al inflatiei din acest an si estimarile pentru primele luni din 2008, care merg pana la 8%, pot determina BNR sa majoreze dobanda de politica monetara, ceea ce s-ar putea reflecta intr-o apreciere a leului, in cazul in care cresterea va fi suficient de importanta, cred analistii intrebati de Mediafax.

Ciprian Dascalu, trader in cadrul Bancii Millennium, este de parere ca o crestere de 0,5% a dobanzii de politica monetara ar putea dezamagi investitorii.

"Cu o inflatie de 6,6% la sfarsitul anului si o dobanda de 8%, randamentele ar fi scazute", a afirmat Dascalu.

O crestere a dobanzii de politica monetara este anticipata si de analistii sefi ai ING Bank Romania, Florin Catu, si Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

Estimarile analistilor indica, pentru sfarsitul acestui an, niveluri ale inflatiei cuprinse intre 6,5% si 7%. Pentru primele luni ale anului viitor, analistii anticipeaza niveluri ale inflatiei de 7-8%.

BNR tinteste rata inflatiei calculata la sfarsit de perioada. Tinta de inflatie stabilita de Guvern si BNR pentru acest an este de 4%, cu o banda de variatie de plus/minus un punct.

Pentru 2008, tinta de inflatie stabilita de Guvern si BNR este de 3,8% plus/minus un punct procentual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO