ZF 24

INS va incepe sa transmita "prime estimari" in domeniul comertului cu amanuntul

09.05.2008, 11:02 15

Din luna mai 2008, pe langa transmisia regulata de date la Eurostat realizata, ca pana acum, la 35 de zile de la finele lunii de referinta, Institutul National de Statistica (INS) transmite si "prime estimari" in domeniul comertului cu amanuntul, conform Programului Cercetarilor Statistice pe anul 2008.

Oficiile de statistica ale statelor membre din Uniunea Europeana trebuie sa transmita "prime estimari" (flash estimates) cu privire la cifra de afaceri din comertul cu amanuntul, la 30 de zile de la terminarea lunii de referinta. Aceste "prime estimari" se transmit pentru niveluri cu un grad mai mare de agregare, respectiv total comert cu amanuntul, marfuri alimentare si marfuri nealimentare, ca serii brute, ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si ajustate sezonier.

"Primele estimari" transmise la Eurostat pot sa fie diferite de informatiile publicate de INS in buletinele statistice lunare sau prin comunicatele de presa.

"Primele estimari" se bazeaza pe validarea datelor la niveluri agregate, iar ulterior pot interveni rectificari in datele furnizate initial de operatorii economici ca urmare a finalizarii procesului de validare a datelor la nivel microeconomic, rectificari reflectate atat in comunicatele de presa ale INS, cat si in cele publicate de Eurostat pentru Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO