ZF 24

Insula lui John Lennon, scoasă la vânzare la preţ de vilă suburbană

Insula lui John Lennon, scoasă la vânzare la preţ de...

Autor: Cătălina Butan

11.09.2012, 12:50 3490

Insula Dorinish, paradisul în care ar fi trebuit să îmbătrânească celebrul John Lennon, fondator al trupei The Beatles, împreună cu soţia sa, Yoko Ono, nu este astăzi decât un loc de păşunat pentru oi.

Insula din coasta de vest a Irlandei, mare cât 12 terenuri de fotbal este scoasă la vânzare la un preţ de aproximativ 384,000 dolari, la 45 de ani după ce starul rock a cumpărat-o. Această decizie este o consecinţă a colapsului de pe piaţa imobiliară irlandeză, în urma caruia multe insule au fost scoase la vânzare.

Cu puţin timp înainte de a fi impuşcat, Lennon plănuia să-şi construiască o casă pe insulă.

"Cu un an înainte ( de moartea lui Lennon n. red.), avocatul lui din Londra s-a interesat de reînnoirea permiselor de construcţie pe care le obţinuse compozitorul", a afirmat Michael Brown, un localnic, care i-a prezentat insula starului. Preţul plătit de Lennon în 1967 pentru achiziţia insulei a fost de aproximativ 2.700 euro.

În 1984 Yoko Ono a vândut proprietatea fermierilor locali.

Fermierii au hotărât să scoată proprietatea la vânzare, fiind tot mai dificil pentru ei, odată cu înaintarea în vârstă să întreţină animalele.

Asocierea insulei cu celebra trupă The Beatles nu facilitează vănzarea. Dorinish, cunoscută şi sub numele de "Insula Beatles", se află pe piaţa de la jumătatea lui iulie. Cu toate acestea, niciun investitor nu s-a arătat interesat.

Insula este vândută fară o autorizaţie de construire, în timp ce ruinele fostelor proprietăţi ale piloţilor maritimi, din secolul al 19-lea pot fi văzute.

Insulele irlandeze, grav afectate de criza imobilară

Insula Inishturk Beg este astăzi la vânzare cu un preţ de 2,85 milioane de euro, după ce a fost preluată de cumpărători. Preţul include şi o vilă de lux, cu piscină, sală de forţă şi vedere la ocean.

Fostul proprietar al insulei, Nadim Sadek a cumpărat insula în 2003 cu 1,1 milioane de euro şi a investit în dezvoltarea acesteia 12 milioane de euro.

În 2008, cu puţin înainte de colapsul pieţei imobiliare din Irlanda, Sadek primise o ofertă de 80 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO