ZF 24

Le Monde da lovitura de gratie: Romania, o tara unde coruptia institutionalizata este regula

Le Monde da lovitura de gratie: Romania, o tara unde coruptia institutionalizata este regula
13.08.2009, 17:43 77

Intr-un articol dedicat vizitei FMI la Bucuresti, publicatia franceza Le Monde scrie despre incapacitatea Romaniei de a depasi criza economica cu care se confrunta, indicand drept cauza politica incoerenta a unui guvern de coalitie intre democrat-liberalii lui Basescu si socialisti.

Publicatia franceza a observat tensiunile dintre cele doua partide, cei doi parteneri de la guvernare petrecand mai mult timp certandu-se decat guvernand.

Drept urmare a incoerentei guvernului, Romania a ajuns intr-un impas care o obliga sa se imprumute pentru a putea plati salariile si pensiile. Bucurestiul a obtinut acordul FMI pentru a aloca platii salariilor din sectorul public o parte a imprumutului de 20 de miliarde de euro contractat in luna martie de la aceasta institutie, Uniunea Europeana si Banca Mondiala.

In plus, scrie cotidianul francez, constrangerile impuse de FMI privind finantele publice au fost gestionate defectuos de Guvern, care a improvizat solutii cu consecinte catastrofale.

Medicii denunta o penurie de medicamente, iar majoritatea spitalelor nu mai sunt in masura sa asigure serviciile medicale curente. Fondurile alocate luptei impotriva cancerului, hepatitei, diabetului si SIDA s-au epuizat de la sfarsitul lunii iulie.

In acest context, romanii sunt cu atat mai socati de excesele unor oameni politici, intr-o tara unde coruptia institutionalizata face regula. Primarul Bucurestiului, Sorin Oprescu, care ia in considerare sa candideze la presedintie, se pregateste sa cheltuiasca 700.000 de euro pentru a placa douazeci de ceasuri din Capitala cu aur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO