ZF 24

Madoff, fitil pentru antisemitism

27.12.2008, 12:33 17

Comunitatile evreiesti din toata lumea se tem ca frauda monumentala comisa de finantistul american Bernard Madoff va contribui la proliferarea atitudinilor anti-semite, avand in vedere ca toate articolele din presa care trateaza subiectul au mentionat ca Madoff este de origine evreiasca. Pe de alta parte, cele 50 de miliarde de dolari care au disparut din cauza lui Madoff apartineau, mai ales, unor oameni de afaceri evrei sau institutii iudaice. Astfel, comunitatea evreiasca se vede in situatia paradoxala de a pierde, pe langa bani, si o mare parte din capitalul de imagine. Cotidianul israelian Haaretz a calificat cazul Madoff drept “raspunsul la rugaciunile fiecarui antisemit”. Iar directorul executiv al Comitetului Americano-Evreiesc, David A. Harris, a criticat venerabilul cotidian New York Times pentru ca “accentueaza inutil religia lui Madoff in articolele despre frauda comisa de acesta”.

Evreii se tem de o eventuala reaparitie a unor stereotipuri care dateaza inca din Evul Mediu, cand erau considerati camatari malefici si blamati pentru toate catastrofele. Pana si Shakespeare, cand a scris Negutatorul din Venetia, a ales un evreu pentru a crea personajul nemilosului camatar Shylock.

Cu toate acestea, comunitatile evreiesti atrag atentia ca ei au pierdut cei mai multi bani in frauda orchestrata de Bernie Madoff: Universitatea evreiasca Yeshiva a pierdut 110 milioane de dolari, organiza]ia femeilor sioniste din America, Hadassah – 90 de milioane $, iar o fundatie in valoare de 15 milioane de dolari infiintata de Elie Wiesel, suprevietuitor al Holocaustului, a fost pur si simplu desfiintata ca urmare apierderilor, ca de altfel multe alte organizatii caritabile evreiesti. Si fundatia regizorului Steven Spielberg a pierdut o suma importanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO