ZF 24

Medicii vor fi plătiţi după criterii ce iau în calcul continuitatea în aceeaşi unitate, calitatea actului medical şi fondurile aduse spitalului din consultaţii private

Medicii vor fi plătiţi după criterii ce iau în calcul...

Autor: Ioana David

01.08.2013, 13:25 482

Ministerul Sănătăţii a lansat astăzi în dezbatere publică proiectul de lege privind salarizarea medicilor în sectorul de stat, care va fi implementat din ianuarie 2014 prin intermediul unui proiect-pilot.

Prevederile vizează numai medicii specialişti şi medicii primari care sunt angajaţi ai spitalului în baza unui contract individual de muncă.

► Vedeţi aici proiectul

Astfel, de la 1 ianuarie 2014, veniturile medicilor din spitalele participante la proiect vor fi compuse dintr-o parte fixă (salariul de bază) şi o parte variabilă, care se raportează la salariul de bază dar care va ţine seama de criterii precum competenţa profesională, calitatea profesională, continuitatea în funcţie în aceeaşi unitate medicală şi fondurile rezultate din tratarea pacienţilor în regim privat.

În cadrul spitalului public vor putea să funcţioneze secţii private, în care medicii angajaţi în spital vor putea să ofere consultaţii după terminarea programului de şapte ore. Pentru a putea să ofere consultaţii în aceste secţii private medicii nu trebuie să lucreze în alte unităţi din sectorul privat, iar activitatea lor privată să se desfăşoare după terminarea programului.

“Pacienţii în regim privat sunt acei pacienţi care îşi exprimă în scris opţiunea de a fi trataţi de către un anumit medic, ce îşi desfăşoară activitatea într-o unitate sanitară publică”, se arată în proiectul de lege.

Documentul arată că pacienţii trataţi în regim privat nu pot ocupa mai mult de 20% din capacitatea secţiei, iar timpul alocat pacienţilor de la privat nu poate depăşi 20% din timpul de lucru normal de lucru al medicului din unitatea respectivă.

În prezent, un medic specialist dintr-un spital clinic are un salariu de bază brut mediu de 2.663 lei, iar un medic primar are un salariu de bază brut mediu de 3.256 lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO