ZF 24

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş: Implementarea facturării electronice obligatorii elimină posibilitatea utilizării facturilor false sau duplicat. Sunt schimbări care ne vor permite să eliminăm cât mai multe declaraţii şi formalităţi fiscale, ceea ce va reduce din povara fiscală pe care o suportă contribuabilii

  Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş: Implementarea...

Autor: Roxana Rosu

28.07.2023, 12:02 587
Raportarea facturilor electronice pentru toate tranzacţiile dintre companii, în sistemul e-Factura, va deveni obligatorie în România, din ianuarie 2024, în urma unei decizii adoptate joi de Consiliul Uniunii Europene.
 
„Este o decizie pe care o salut şi care ne va fi de mare folos. Va însemna creşterea transparenţei, monitorizarea precisă a tranzacţiilor şi raportarea în timp real către autorităţile fiscale, fiind un instrument valoros în eforturile noastre de a proteja bugetul public şi de a asigura o concurenţă echitabilă între contribuabili. Faptul că facturarea electronică asigură o înregistrare precisă şi verificabilă a tranzacţiilor comerciale facilitează procesul de verificare şi audit, asigurând că tranzacţiile sunt conforme cu reglementările fiscale şi nu au fost manipulate în mod fraudulos. Implementarea facturării electronice obligatorii elimină posibilitatea utilizării facturilor false sau duplicat, deoarece fiecare tranzacţie este înregistrată în mod unic. Mai mult, sunt schimbări care ne vor permite să eliminăm cât mai multe declaraţii şi formalităţi fiscale, aspect care va reduce din povara fiscală pe care o suportă contribuabilii”, a declarat vineri ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, într-un comunicat.
 
În perioada următoare, ministerul va stabili categoriile de operatori economici care au obligaţia de a emite facturi electronice în relaţia relaţia business-to-business (B2B) şi de a le transmite prin sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, precum şi data de la care intervine această obligaţie.

Pe 25 iulie Consiliul Europei a emis o decizie de autorizare a României să introducă o măsură specială de derogare de la articolele 218 şi 232 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată.

Decizia permite României, începând cu data de 1 ianuarie 2024, să instituie facturarea electronică obligatorie pentru toate tranzacţiile efectuate între persoanele impozabile stabilite pe teritoriul României. Măsura este aplicabilă până la 31 decembrie 2026.

În cazul în care consideră necesară prelungirea măsurii speciale, România poate transmite Comisiei o cerere de prelungire, împreună cu un raport de evaluare a eficacităţii măsurilor naţionale din perspectiva combaterii fraudei şi a evaziunii fiscale în domeniul TVA, precum şi a simplificării colectării TVA.

Proiectul „E-factura – sistem obligatoriu de facturare electronică“ a fost demarat în luna martie 2020 de către Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în vederea eficientizării colectării impozitelor şi taxelor, vizând în principal îmbunătăţirea şi consolidarea gradului de colectare a TVA şi prevenirea/combaterea evaziunii fiscale.

Derogări similare de la Directiva TVA, pentru a pune în aplicare facturarea electronică obligatorie B2B, au mai fost acordate Italiei, Franţei şi Poloniei.



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO