ZF 24

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o vizită la Universitatea Politehnică Bucureşti: România este o ţară la răscruce de drumuri şi asta nu ne-a ajutat mereu în istorie. Este o poziţie strategică. Este o trambulină pentru viitoarea reconstrucţie a Ucrainei. Şi vom avea nevoie de multă energie pentru asta şi de multă industrie

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o vizită la...

Autor: Roxana Rosu

08.09.2023, 11:30 902

România are o lungă istorie în sectorul nuclear şi nu văd o tară mai potrivită pentru a pioniera tehnologia SMR în Europa, cu atât mai mult cu cât avem Nuclearelectrica, compania care operează cele mai de succes reactoare din lume şi care are oameni sufficient de îndrăzneti pentru a prelua acest nou proiect, a declarat ministrului Energiei, Sebastian Burduja, într-un discurs la Universitatea Politehnică Bucuresti, cu ocazia simulării noilor reactoare nucleare modulare de dimensiuni mici (SMR).

La eveniment a participat şi secretarul de stat american John Kerry.

”Secretarul American John Kerry vorbea de o cursă în sectorul energetic. Iar timpul este esenţial. Şi mi-am amintit de Willie Shoemaker, unul dintre cei mai mari jochei din lume. Când s-a pensionat, el a fost întrebat cum a reuşit să câştige atât de mult. Şi a răspuns ”Îmi place să călăresc cai buni”. Şi mie îmi place. Iar în această cursă, avem nevoie de o pistă, de cai şi de jochei. Cred că avem o pistă bună în România. Suntem a la răscruce de drumuri şi asta nu ne-a ajutat mereu în istorie. Este o poziţie strategică, în regiunea Initiativei celor 3 Mări. Este o trambulină pentru viitoarea reconstrucţie a  Ucrainei. Şi vom avea nevoie de multă energie pentru asta şi de multă industrie.  Este o ţară care are o istorie lungă în sectorul nuclear, de care suntem foarte mândri. Nu aş vedea o ţară mai potrivită decât aceasta pentru a pioniera în Europa această tehnologie incredibilă, pentru care suntem foarte recunoscători. Deci acum avem pista”, a spus Sebastian Burduja.

El a comparat Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă şi partener în proiectul noilor reactoare de mici dimensiuni de la Doiceşti, cu un cal câştigător, alături de compania americană NuScale, producătorii tehnologiei SMR.

Ce a mai declarat ministrul Energiei:

►Avem şi caii? Cred că îi avem. ”Calul” meu preferat, şi sunt părtinitor pentru că suntem acţionari majoritari, este Nuclearelectrica, condusă de un om extraordinar, Cosmin Ghită, prieten bun, şi de echipa lui minunată. Este o companie care operează cele mai de succes reactoare din lume. Există un clasament de 440 de reactoare nucleare, iar Unitătile 2 şi 1 de la Cernavodă ocupă locurile 1 şi 3 în lume, la siguranţa şi eficienţă.  Şi sunt suficient de îndrăzneţi pentru a prelua  acest nou proiect. Şi ei ”călăresc” alături de alţi ”cai ” grozavi. NuScale, o companie uimitoare cu o tehnologie demonstrată .

Multă lume mi-a spus la Washington , inclusiv secretarul Kerry, ”Lucraţi cu NuScale într-un ritm accelerat, faceţi-o mai repede”

►Apoi sunt 4 alte companii americane care sunt implicate în proiect şi desigur Nova, companie românească  care a fost pionier în multe lucruri noi şi suntem fericiţi să lucrăm împreună pe o serie de proiecte.  Au realizat deja 80 MW de energie solară.

►Şi ultima parte, dar nu cea din urmă, avem nevoie de ”jochei”.  Şi asta nu este mereu cea mai uşoară parte. Dar avem aceşti tineri care vor liderii de mâine. Vă rog să duceţi la bun sfârşit acest vis pe care îl aveţi. De asta sunteti aici. Pentru a-l realiza. Şi este o oportunitate minunată, cu prilejul acestui parteneriat special pe care îl avem cu SUA, pentru a îndeplini acest vis în România.

►Nuclearelectrica a angajat recent peste 500 de oameni. Ei vor continua să angajeze. Deci nu trebuie să plecaţi.  De fapt acesta va fi primul SMR din Europa. Deci nu există un loc mai bun pentru voi pentru a merge mai departe cu acest vis.

►Şi ultima, dar nu cea din urmă. Şi aceasta este partea cea mai grea, este leadesrship-ul politic. Şi politicienii din camera asta ştiu şi rezonează cu mine.  Ca ministru al Energiei de două luni am descoperit că este un minister foarte complicat. Pentru că este greu să livrezi beneficii tangibile pentru cetăteni, pe termen scurt. Am făcut paşi importanţi , iar roadele acestor paşi le vom vedea de acum în câteva decenii. Miza nu a fost niciodată mai mare .  Putem promova impreună suficientă dorinţă politică aici, în SUA, în toate ţările partenere pentru a face acest vis să se întâmple.  Nu va fi pentru alegerile viitoare, va fi pentru următoarea generatie.

►Deseori vorbesc cu Cosmin Ghiţă şi echipa lui despre acest proiect şi mereu pun întrebări pentru că nu ştiu multe despre enegie încă şi câteaodată ei îmi zic: ”Nu ştim încă. Vom afla!” Şi mi-a adus aminte despre o poveste pe acare am auzit-o, poate este adevăr, poate un mit, despre o altă cursă, cursa către Lună. Care a fost iniţiată de un lider, preşedintele Kennedy. Şi într-un discurs despre lună a spus: ”Până la sfârşitul acestui deceniu, vom pune primul om pe lună”.  După acest discurs, cel mai apropiat consilier al lui i-a spus: Domnule Preşedinte, tocmai aţi anunţat că vom pune un om pe lună până la sfârşitul deceniului. Nu ştim cum!”. Şi Kennedy a spus: ”Ştiu, dar vom afla!”.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO