ZF 24

Moment istoric pe burse: Indicele american Dow Jones a atins un nou maxim istoric

Moment istoric pe burse: Indicele american Dow Jones a...

Autor: Andrei Chirileasa

05.03.2013, 16:10 1607

Precedentul record fusese stabilit pe 11 octombrie 2007 (de 14.198 de puncte).

Bursele americane au crescut puternic în ultimii ani, susţinute de banii noi pompaţi în pieţele financiare de către banca centrală (Fed). Economia SUA însă nu şi-a revenit încă la forma dinainte de criză.

Indicele Dow Jones Industrial Average a fost lansat în 1986 de Charles Dow, fondatorul Wall Street Journal. În componenţa indicelui intră cele mai reprezentative companii americane, care alcătuiesc coloana vertebrală a economiei SUA. În prezent, din componenţa indicelui fac parte, printre altele,  companiile petroliere Exxon Mobil şi Chevron, Bank of America şi JP Morgan, producătorul de avioane Boeing, companiile farmaceutice Pfizer (producătorul Viagra) şi Merck, McDonald's, Coca Cola, Procter&Gamble (producătorul detergenţilor Ariel), Microsoft (producătorul sistemului de operare Windows), Walt Disney şi General Electric. Singura companie mare care lipseşte din Dow Jones este Apple.

Cea mai mare valoare de închidere a indicelui Dow Jones s-a înregistrat pe 9 octombrie 2007, fiind de 14.165 de puncte. Dacă indicele Dow Jones va închide peste această valoare, acesta ar fi un semnal puternic pentru continuarea trendului de creştere. Şi indicele S&P500 este foarte aproape de maximul istoric, iar în Europa, indicele german DAX este de asemenea aproape de a stabili un nou record.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO