ZF 24

Numărul românilor care investesc într-o casă proprie s-a redus în acest an, fiind remarcată o scădere de 26% a construcţiilor de case începute de persoane fizice în primul semestru

Numărul românilor care investesc într-o casă proprie...

Autor: Roxana Rosu

10.07.2023, 11:01 294

Numărul românilor care investesc într-o casă proprie s-a redus în acest an, fiind remarcată o scădere de 26% a construcţiilor de case începute de persoane fizice în primul semestru faţă de perioada similară din 2022, potrivit IBC Focus.

Tendinţa de scădere este generală la nivelul întregului domeniu rezidenţial: peste 8811 de proiecte rezidenţiale se află în diferite stadii de lucru după prima jumătate a anului la nivel naţional, în comparaţie cu 10.000 de astfel de proiecte în aceeaşi perioadă a anului 2022.

În privinţa judeţelor preferate de dezvoltatorii de locuinţe, Timişul conduce clasamentul domeniului rezidenţial, cu 1459 de proiecte, urmat de Bucureşti-Ilfov (aproximativ 1130) şi Cluj (cu 977 proiecte).

Pentru construcţia unei case este nevoie de aproximativ 2.500 de produse şi repere (de la betonul din fundaţii până la prize şi decoraţiuni) şi 9 din 10 români care îşi construiesc o casă spun că preferă să plătească un preţ mai mare pentru soluţii care îi ajută să economisească ulterior bani la plata utilităţilor, potrivit unui studiu Victa.ro la care au răspuns 307 beneficiari.

De asemenea, 89% dintre cei care îşi construiesc o casă acum au declarat că sunt dispuşi să plătească în plus pentru aceeaşi categorie de produse dacă percep o calitate superioară a produsului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO