ZF 24

O facultate din SUA pregăteşte viitorii spioni cibernetici pentru serviciile secrete americane

O facultate din SUA pregăteşte viitorii spioni...

Autor: Cătălina Butan

02.12.2012, 18:31 974

Universitate din Tulsa din statul american Oklahoma oferă un curs de doi ani pentru specializarea studenţilor în spionaj cibernetic, absolvenţii find recrutaţi de Serviciile Secrete, CIA sau Agenţia de Securitate Naţională din SUA, scrie Daily Mail.

Studenţii sunt învăţaţi cum să creeze viruşi, să spargă reţele informatice şi parole şi să obţină date secrete de pe diferite dispozitive digitale.

În proporţie de 85%, absolvenţii acestui curs sunt recrutaţi de Agenţia de Securitate Naţională din SUA şi de CIA.

Programul cunoscut sub numele de "Cyber Corps Programme" a fost înfiinţat de un imigrant indian, Sujeet Shenoi în 1998 la Universitatea din Tulsa, cel care coordonează şi astăzi cursurile.

Studenţii aplică aspectele teoretice în practică, colaborând cu laboratoarele de criminalistică din campus şi recuperând dovezi de pe dispozitive digitale.

Studenţii se ocupă în mare parte de colectarea probelor în dosarele de pedofilie. În 2003, elevii lui Shenoi au contribuit la rezolvarea unui caz de infracţiuni în serie prin spargerea unui cont de email care făcea legătura între autor şi victime. De asemenea, printr-o colaborare cu Serviciile Secrete, ei au descoperit noi tehnici de extragere a datelor din smartphone-uri stricate, sisteme GPS şi alte dispozitive.

Agenţia Naţională de Securitate din SUA a numit în mai Facultatea din Tulsa una dintre cele 4 instituţii academice de top în materie de operaţiuni cibernetice. Celelalte trei sunt Northeastern University din Boston, Naval Postgraduate School din California şi Dakota State University din South Dakota.

Candidaţii trebuie să aibă vârste cuprinse între 17 şi 63 de ani, să fie cetăţeni americani şi să fie corespunzători standardelor serviciilor secrete.

Două treimi dintre cei care au aplicat la acest curs au ajuns "experţi cibernetici", dobândind un certificat care atestă acest lucru.

Cursul facultăţii din Tulsa a căştigat în popularitate în ultimul timp pe măsura ce guvernul american este tot mai preocupat de întărirea securităţiţii naţionale împotriva atacurilor cibernetice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO