ZF 24

Operatorii se laudă cu 4G la viteze de 75-100 Mbps, dar pentru milioane de clienţi limita maximă la download este de 3,6 sau 7,2 Mbps

Operatorii se laudă cu 4G la viteze de 75-100 Mbps, dar...

Autor: Adrian Seceleanu

06.05.2013, 17:59 2595

Orange, Vodafone şi Cosmote - cei mai mari jucători de pe piaţa locală de telefonie mobilă, au început să-şi promoveze puternic ofertele de servicii de internet mobil furnizate prin recent lansatele reţele 4G - cu viteze ce încep să rivalizeze cu cele ale reţelelor fixe de cablu şi fibră optică - însă pentru milioane de clienţi ai companiilor rata maximă de transfer a datelor este limitată la 3,6 Mbps sau 7,2 Mbps - arată ofertele comerciale de pe paginile web ale companiilor de telecomunicaţii.

Orange, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, şi momentan singura companie locală care oferă servicii de date 4G şi pe smartphone-uri (cu viteze de până la 75 Mbps), limitează viteza maximă de transfer a datelor pentru cei aproximativ 6 milioane de clienţi cu cartele preplătite la 3,6 Mbps. Singura posibilitate a clienţilor Orange cu cartele prepay de a avea acces la viteze mai mari - de 7,2 Mbps, este cea de a activa o opţiune specială, cu un cost de 9 euro (fără TVA) pe lună, care oferă trafic inclus de 500 MB de date.

Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, care a lansat de asemenea servicii de date 4G cu viteze de descărcare a datelor de până la 100 Mbps, limitează viteza serviciilor de date pentru clienţii prepay la 7,2 Mbps.

Cosmote, numărul trei pe piaţa locală de telefonie mobilă, care de asemenea în ofertă servicii de date 4G cu viteze de până la 75 Mbps pentru descărcarea datelor, limitează viteza pentru clienţii prepay la 7,2 Mbps.

RCS&RDS, cel mai mic jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, care nu are în ofertă servicii 4G, este singura companie care oferă aceeaşi viteză şi pentru clienţii cu abonament şi pentru clienţii cu cartele preplătite: 7,2 Mbps. Compania controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari din Oradea este însă un caz special: are mai puţin spectru radio la dispoziţie decât rivalii săi Orange, Vodafone şi Cosmote şi, de asemenea, are o reţea mobilă cu o acoperire mult mai mică iar viteza maximă disponibilă este cea de 7,2 Mbps.

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), la jumătatea anului trecut pe piaţă existau circa 16 milioane de cartele prepay, dintre care circa 13 milioane erau active, adică fuseseră utilizate pentru iniţierea unor apeluri sau transmiterea unor mesaje.

Statisticile ANCOM arată şi că la jumătatea anului trecut numărul de conexiuni active la internet de pe cartele prepay era de peste cinci milioane.

Operatorii de telefonie mobilă nu au oferit până în prezent informaţii legate de rata de penetrare a smartphone-urilor şi tabletelor în rândul abonaţilor şi a clienţilor de cartele preplătite, însă este de aşteptat ca marea majoritate a utilizatorilor de telefoane inteligente să fie cei care au contracte de abonament.

De altfel, operatorii oferă acces la cele mai mari viteze de transfer ale datelor de pe telefonul mobil pentru clienţii care cumpără cele mai scumpe abonamente.

De notat este că operatorii de telefonie mobilă oferă acces la viteze mai mari ale serviciilor de date şi pentru clienţii fără abonament, însă doar în cazul cartelelor dedicate pentru serviciile de date, utilizate împreună cu modemuri USB.

În acest caz, al cartelelor prepay pentru internet, viteza maximă de download ajunge la 43,2 Mbps în cazul Orange, şi la 21,6 Mbps în cazul Vodafone şi Cosmote.

Anul acesta în România s-ar putea vinde circa 1,3 milioane de smartphone-uri şi aproximativ 400.000 de tablete PC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO