ZF 24

Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia: Elitele economice din România ar trebuie să se mobilizeze pentru a da Preşedintele tării în 2024, aşa cum elitele economice l-au dat pe Alexandru Ioan Cuza in 1859. De ce mediul de afaceri de astăzi e vinovat de multe lucruri care nu se fac în această tară

Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia: Elitele economice din...

Autor: Dragos Damian

26.01.2024, 15:10 5851

Nu trimiteam opinia asta la care tot mosmondesc de anul trecut daca nu vedeam declaratiile lui Adrian Sarbu, care a reluat ceea ce unele manuale de istorie spun cu jumatate de gura, anume ca AIC a fost pus domnitor in 1859 de elitele economice al celor doua tari romanesti de atunci. Exista astfel precedentul si momentul istoric ca elitele de afaceri din 2024 sa sustina un candidat la Presedintie, fie acesta om de afaceri, om politic, sportiv, militar, sau orice altceva ne poate naviga pana in 2029.

Toti pruncii stiu ca din 2025 incolo urmeaza o perioada internationala ingrozitor de complicata, iar pentru Romania este cu atat mai complicata cu cat politica noastra externa a ramas la stadiul ca intrebam “Cat de sus sa sarim?” cand un partener strategic de ordona “Sariti!”. Si, oricat de sus am sari, tot nu am intrat in Schengen, ca sa dam doar un exemplu de obedienta nerasplatita......

Toti injuram si consideram vinovata clasa politica pentu ceea ce intampla astazi in Romania. 

Nu este vinovata clasa politica pentru ceea ce se intampla in tara. 

Vinovat este mediul de afaceri pentru ca, desi a sesizat inechitatile si distorsiunile din public si privat si stia ca era o chestiune de timp sa se ajunga la deficit excesiv, a tacut complice stand cu mana intinsa la politicieni incercand sa mai prinda – incearca si acum - pe ultima suta de metri, o scutire, o facilitate, o schema de ajutor sau un stimulent.

Mediul de afaceri este vinovat pentru ca, desi vede ca suntem complet captivi importurilor de mancare, medicamente, energie si aparare, tace complice si investeste tot in depozite ca sa mai importe ceva, in loc sa produca in tara.

Mediul de afaceri este vinovat pentru ca, desi vede cum se desira sistemele de sanatate si educatie, complet politizate, tace complice incercand sa mai prinda un contract cu un spital sau cu o scoala.

Mediul de afaceri este vinovat pentru ca, desi condamna oficial evaziunea fiscala si munca la negru care infloresc cu larga contributie a politicului, tace complice incercand sa gaseasca solutii “creative” care in cele din urma conduc tot la evaziune fiscala si munca la negru.

Mediul de afaceri este vinovat pentru ca, desi stie de amestecul nepriceput al politicului in economie, tace complice incercand sa gaseasca inca un politician care sa-l “ajute”.

Mediul de afaceri este vinovat pentru ca, desi stie ca Romania pierde demografie, pierde tinerii destepti si pierde forta de munca calificata pentru ca politicul nu a facut nimic in ciuda tuturor semnalelor, tace complice crezand ca o sa poate umple tara de muncitori asiatici.

Mediul de afaceri mai are putin timp de reflectie daca sa continue sa se vaicareasca de modul in care este guvernata tara aratand spre politicieni sau sa treaca la treaba si sa dea viitorul Presedinte al Romaniei. Presedintele Romaniei poate fi dat de Washington, de Bruxelles, de Vatican, de Muntele Athos, de loje, de serviciile secrete si de alte teorii ale conspiratiei sau, pentru schimbare, de elitele din mediul de afaceri, asa cum se intampla in foarte multe tari si cum s-a intamplat si in Romania in 1859.

Asadar, cei 500 de invitati de la ZF 25 ar trebui sa se gandeasca daca nu a venit momentul sa se implice pentru a da Presedintele Romaniei. Sa sustina un politician, un sportiv, un militar sau un om de afaceri. Avem lideri exceptionali in mediul de afaceri care pot face diferenta. Avem pe Radu sau Dan sau Anca sau Mihai sau Cristina sau Adrian sau Iulian sau Ionut sau Stefan care pot schimba Romania cu totul pana in 2030.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO