ZF 24

Orban: In vestul tarii vor fi executate lucrari de peste 1 mld. euro

19.10.2007, 16:42 15

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat, astazi, intr-o conferinta de presa la Timisoara, ca de anul viitor vor intra in executie, in zona de vest, lucrari in valoare de peste un miliard de euro, care se vor derula pana in 2013 si pentru care sursele de finantare au fost identificate, informeaza Mediafax.

"Alocarile de surse in urmatorii ani, pe exercitiul bugetar 2007 ? 2013 catre Regionala Timisoara, vor fi probabil cele mai mari alocari de sume fata de celelalte regiuni. Asta din multe motive. In primul rand, pentru ca starea drumurilor din vest, din cauza putinelor reabilitari, este proasta si apoi pentru ca vestul e pe sectorul IV Paneuropean. Investitiile se vor face si din fondurile europene", a spus Orban.

Potrivit sursei citate, cele mai importante lucrari ar fi tronsoanele de autostrada de la Arad pana la Deva, dar si centura de ocolire a Timisoarei, in intregime.

Cele doua lucrari de infrastructura au ramas fara constructor in decembrie 2006, cand fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, a reziliat contractele cu fostul constructor. Acesta a executat in patru ani doar circa 40 la suta din lucrarile necesare si a blocat atragerea finantarii de la Banca Japoneza. Lucrarile au inceput in anul 2002, valoarea celor doua contracte, centura si drum national, fiind de 40 de milioane de euro. Societatea Efklidis, din Grecia, cea care a contractat lucrarile, a obtinut prelungirea termenului din iulie 2005 pana in iulie 2006, perioada in care a a progresat in executie cu doi la suta. Constructorul nu a platit penalizari pentru intarzieri.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO