ZF 24

OTP Bank România a obţinut în instanţă suspendarea ordinului Preşedintelui ANPC privind ratele creditelor

OTP Bank România a obţinut în instanţă suspendarea...

Autor: Roxana Rosu

08.09.2023, 15:56 397

OTP Bank România a obţinut în instanţă suspendarea ordinului Preşedintelui ANPC din luna mai a  acestui an privind modul de calcul al ratelor pentru rambursarea creditelor.

Prin urmare, aplicarea măsurilor dispuse de ANPC este suspendată până la soluţionarea definitivă a demersului legal de anulare a ordinului.

Şi alte bănci sancţionate de ANPC, precum Raiffeisen Bank România, BRD, Banca Transilvania şi Alpha Bank, au obţinut deja în instanţă suspendarea ordinului emis de ANPC cu privire la modul de calcul al ratelor de credit.

”OTP Bank România asigură dreptul clienţilor săi de a alege modalitatea de contractare şi rambursare a creditelor în rate egale sau rate descrescătoare, în funcţie de cerinţa şi nevoile lor. Astfel, clienţii pot alege varianta dorită încă de la momentul contractarii creditelor, precum şi pe întreaga perioadă de rambursare, cu respectarea normelor legale şi a gradului de îndatorare”, se arată într-un comunicat al băncii.

Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor a susţinut că băncile au folosit practici comerciale înşelătoare privind modul de calcul al ratelor, prin care în procesul de rambursare rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat şi 75% din dobândă.

Cei 8 operatori economici sancţionaţi recent de ANPC sunt Exim Banca Românească, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank şi Vista Bank.

Iniţial, ANPC a transmis că a amendat în luna mai 11 bănci cu 550.000 de lei, acuzând instituţiile bancare de practici înşelătoare de calcul al ratelor după ce a verificat modul în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu şi lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valută. Potrivit ANPC, cei 11 operatori economici au fost ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, UniCredit Bank şi BRD. Apoi au urmat opt operatori economici sancţionaţi de ANPC respectiv Exim Banca Românească, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank şi Vista Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO