ZF 24

Patriciu investeste 7 mil. dolari anual in educatie

18.06.2009, 14:52 24

Fundatia “Dinu Patriciu”, care investeste anual 7 mil. dolari (aproximativ 5 mil. euro) in programe educationale, va acorda in acest an 27 premii in valoare totala de 200.000 de euro, pentru profesorii, elevii, institutiile de invatamant sau ONG-urile care au derulat cele mai bune proiecte in domeniul educatiei anul trecut, indiferent daca lucreaza in sistemul public sau privat.

“Acesta este primul an in care organizam competitia “Gala premiilor in educatie”, un concurs adresat oamenilor, proiectelor si organizatiilor care au reusit sa deruleze proiecte valoroase pentru sistemul educational”, sustine Tincuta Baltag, director general al Fundatiei “Dinu Patriciu”.
Cele mai consistente premii in bani care se pot obtine individual le vor primi castigatorii de la sectiunea “profesorul anului”, indiferent daca lucreaza la stat sau la privat si “cercetatorul anului”, care incaseaza10.000 de euro daca se vor situa pe locul I. Pentru locul secund sunt alocati 5.000 de euro, iar pentru locul III - 2.000 de euro.

Printre criteriile pe care trebuie sale indeplineasca un profesor dintr-o scoala generala pentru a castiga premiul se numara vechimea de cel putin doi ani in invatamant, coordonarea proiectelor derulate impreuna cu elevii, implicarea in activitati extrascolare, un avantaj constituindu-l si actiunile de strangere de fonduri sau publicarea unor articole sau carti. Pentru profesorii din sistemul universitar, indiferent daca sunt preparatori sau academicieni, se mai adauga la criteriile de eligibilitate participarea la proiecte nationale sau internationale in ultimii doi ani, descrierea unei activitati de predare, un punct in plus fiind si participarea la programe de mobilitate scolara.
Fundatia va acorda premii pentru fiecare din cele noua categorii, printre care se numara: “profesorul anului”, “elevul anului”, “scoala anului” sau “facultatea anului”.

Totusi, cei mai multi bani vor merge la institutiile de stat sau private, fie ca sunt scoli generale, universitati, care pot obtine pana la 30.000 de euro daca se situeazape primul loc de pe podium. De asemenea, ONG-urile care au derulat proiecte in domeniul educatiei pot obtine pana la 20.000 de euro.
Pentru a fi declarati eligibili, cei care participa trebuie sa fi derulat proiecte in anul scolar sau universitar precedent, finalizate pana pe data de 15 iunie a acestui an.
Din juriu vor face parte membri din cadrul Institutului de Stiinte ale Educatiei, Consiliul National pentru Finantarea invatamantului Superior, Academia Romana sau profesori de la Universitatea Babes Bolyai.

Fundatia este finantata din plasamentul in valoare de 100 de milioane de dolari al lui Dinu Patriciu, in prezent CEO al grupului Rompetrol, cu o avere estimatala 1,8 mld. dolari. Dinu Patriciu este singurul roman care a ramas in topul celor mai bogati oameni din lume realizat de revista Forbes.
Cea mai mare parte a investitiilor realizate de fundatia sa este alocata programelor de burse, in care s-au investit anul trecut peste 3,6 mil. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO