ZF 24

Petrom investeste de 32 mil. euro pentru ecologizarea Arpechim

01.06.2007, 15:07 15

Petrom a lansat, miercurea trecuta, cu cinci zile inainte de suspendarea autorizatiei de mediu a rafinariei Arpechim, un anunt de licitatie pentru lucrari de mediu la Pitesti, proiect care presupune investitii de 32 milioane euro, suma care va fi recuperata de companie de la stat.
Potrivit anuntului de licitatie, lucrarile de mediu la Arpechim vor incepe la 25 octombrie 2007 si vor fi terminate pana la sfarsitul anului 2011. Ministerul Mediului a anuntat, ieri, dupa o intalnire cu reprezentanti ai Petrom, ca activitatea Arpechim Pitesti ar putea fi inchisa definitiv, la sfarsitul anului, daca investitiile pentru indeplinirea conditiilor de mediu nu se vor finaliza in sase luni.
In paralel, Petrom va incerca sa se conformeze cerintelor de mediu, pana la sfarsitul lunii iulie.

"In urma intalnirilor cu reprezentantii autoritatilor de mediu au fost clarificate toate recomandarile pentru conformarea in cel mai scurt timp. Petrom a demarat un program accelerat de realizare a modificarilor necesare si estimeaza ca la sfarsitul lunii iulie vor fi finalizate lucrarile minime necesare pentru incetarea efectelor deciziei de suspendare a autorizatiei integrate de mediu a Arpechim", se mentioneaza in comunicatul companiei.

Fondurile necesare vor fi asigurate din surse proprii ale Petrom, urmand ca dupa finalizarea lucrarilor statul sa ramburseze costurile investitiei, in conformitate cu prevederile din contractul de privatizare.
"Petrom va putea recupera suma investita daca lucrarile vizeaza poluarea istorica dintr-un depozit creat de Ministerul Finantelor, dupa privatizarea companiei", a spus ministrul Mediului, Korodi Atilla.
In legea pentru privatizarea Petrom se arata ca vanzatorul (statul roman prin Ministerul Economiei - n.r.) este autorizat ca, pe o perioada de 15 ani de la data transferului de proprietate, sa despagubeasca, in totalitate, compania, pentru orice pretentii in legatura cu contaminarea istorica a mediului.
Petrom a anuntat, la finele anului trecut, ca va investi pana in anul 2010 in activitatea de rafinare aproximativ un miliard de euro la Petrobrazi si circa 200 milioane de euro la Arpechim pentru eficientizare, modernizare si protectia mediului.
Autoritatile de mediu au decis, luni, sa suspende autorizatia de mediu a rafinariei Arpechim Pitesti, motivand ca Petrom nu s-a conformat unor cerinte precizate clar in documentul in baza caruia functioneaza combinatul. Agentia Nationala pentru Protectia Mediului Pitesti justifica aceasta decizie prin nerealizarea a doua masuri din Planul de Actiune al Autorizatiei Integrate de Mediu, emisa pentru activitatea desfasurata de Arpechim Pitesti, respectiv modernizarea rezervoarelor cu capac fix si flotant pentru benzine si inchiderea haldei de deseuri de acrilonitril si a haldei noi de namol biologic. Mediafax


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO