ZF 24

Platile online prin card au crescut cu 75% in primele noua luni, la 69,5 milioane de euro

Platile online prin card au crescut cu 75% in primele noua luni, la 69,5 milioane de euro
05.10.2009, 12:10 20

Valoarea comertului electronic cu plata online prin carduribancare a crescut in primele noua luni ale anului cu 75% fata deaceeasi perioada a anului trecut, la 69,5 milioane euro, conformcompaniei Gecad ePayment, care citeaza datele Romcard.

RomCard este procesatorul tranzactiilor cu carduri in Romania siare 150 de comercianti activi certificati in sistemul 3DSecure.

"Dinamica ultimelor luni ne arata ca, intr-adevar, comertulelectronic romanesc mai are loc de crestere, chiar si in perioadeeconomice mai dificile. Mai mult, aceasta evolutie atesta faptul caromanii au devenit din ce in ce mai familiarizati cu cumparaturileonline si, prin urmare, ne asteptam ca la finalul lui 2009 bilantulsa arate astfel: 93 milioane euro tranzactionati, 1.200.000 detranzactii", a declarat, intr-un comunicat, directorul general alRomCard, Marin Mitroi.

Numarul de tranzactii inregistrate in ianuarie-septembrie 2009 afost de aproximativ 886.000, aproape dublu fata de primele noualuni din 2008. Prin platforma ePayment, au fost derulate 784.000 detranzactii, cu o valoare totala de peste 65 milioane euro.

"Pana in prezent, comertul electronic cu plata prin card bancars-a dovedit a fi unul dintre domeniile foarte putin afectate deperioada dificila prin care economia romaneasca trece. Dublareafata de anul trecut a numarului de tranzactii derulate prinplatforma noastra de comert electronic ne indreptateste sa majoramsi estimarea volumului de tranzactii pentru finalul de an. Astfel,ne asteptam ca magazinele online cliente sa deruleze prin ePaymenttranzactii de peste 80 milioane euro in 2009", a adaugat directoulexecutiv al Gecad ePayment, Carmen Sebe.

In al treilea trimestru al anului, magazinele care utilizeazasistemul de plata online ePayment au avut o crestere a volumului deplati prin card bancar de 7% fata de perioada aprilie-iunie2009.

Valoarea medie a unei tranzactiei a avut o evolutie ascendentain 2009, ajungand in al treilea trimestru la 88 euro, fata de unminim de 77 euro inregistrat in primele trei luni ale anului.

Per total, in primele trei trimestre s-a inregistrat o medie de83 de euro pe tranzactie, ajungandu-se la aproximativ aceeasivaloare medie a anului 2008, respectiv de 84 euro petranzactie.

In al treilea trimestru al anului, niciun domeniu nu ainregistrat o crestere spectaculoasa, insa este de remarcat faptulca in domeniul eTail IT s-a oprit scaderea observata in primajumatate a anului, in trimestrul trei inregistrandu-se chiar ocrestere cu 13% a numarului de tranzactii fata de trimestrulanterior, conform informatiilor oferite de platforma de comertelectronic ePayment. In schimb, domeniul de eTail non-IT ainregistrat scaderi la numarul de comenzi platite cu cardulonline.

Produsele si serviciile preferate de romani in trimestrul altreilea al acestui an au fost cele din domeniul telecom (facturi,cartele prepay, telefoane, accesorii), urmate de pacheteleturistice si biletele de avion. Pe pozitia a treia se situeazaserviciile (asigurari, anunturi publicitate, servicii diverse).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO