ZF 24

Preşedintele Camerei de Comerţ a României a fost suspendat din funcţie în urma arestării sale preventive

Preşedintele Camerei de Comerţ a României a fost...

Autor: Cristina Cuncea

21.03.2014, 15:21 394

Biroul de conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) l-a suspendat din funcţia de preşedinte pe Mihail Vlasov, arestat preveniv, interimatul fiind asigurat de Mihai Daraban, vicepreşedinte CCIR şi va propune realizarea unui audit la nivelul instituţiei.

Daraban va asigura interimarul până pe 27 martie, când va avea loc Colegiul de Conducere al CCIR pentru a discuta propunerile biroului de conducere.

"S-a hotărât ca în prima fază să asigurăm un interimat, care va fi validat pe 27 martie. La această dată, Colegiul de Conducere şi Adunarea Generală vor hotărî ce se va întâmpla în continuare, cu interimatul nostru, cu situaţia domnului Vlasov (...) Interimatul poate fi asigurat pe o perioadă de 30 de zile, de la data Colegiului de Conducere", a spus Daraban, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că biroul de conducere va propune Colegiului să ia în calcul şi declanşarea unui audit la nivelul instituţiei pentru a vedea cum a fost cheltuit bugetul în ultimii ani.

Bugetul CCIR a fost de 22 milioane de lei în 2013 (circa 5 milioane de euro), din care un fond de 6 milioane de lei era la dispoziţia preşedintelui.

Veniturile CCIR provin din cotizaţii, în cuantum de circa 2.000 de lei pe an de la fiecare cameră de comerţ teritorială, dividende de la firmele la care CCIR este acţionar, respectiv Romexpo şi Rominvest SA, Centrul Român de Afaceri Marea Neagră (hotel President), World Trade Center (în total circa 600.000 de euro în 2013), precum şi din chirii.

Vlasov a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti, într-un dosar în care este acuzat că ar fi cerut 1 milion de euro de la un om de afaceri, pentru a-l ajuta să câştige un dosar de arbritraj.

Vlasov a fost denunţat la DNA de un om de afaceri, de la care ar fi cerut 1 milion de euro, iar marţi a fost prins în flagrant, într-un restaurant din Bucureşti, asupra preşedintelui Camerei de Comerţ fiind găsită suma de 200.000 de euro, potrivit DNA.

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României a deţinut până joi şi funcţia de şef al autorităţii de nominare, respectiv a structurii care propunea judecătorii în cazurile de arbitraj, în cazul în care părţile nu alegeau singure.

”Şeful autorităţii de nominare a Curţii de Arbitraj Internaţional a fost până acum câteva zile domnul Vlasov. De astăzi (vineri, n.r.) este doamna Branduşa Ştefănescu, delegat, fiind propunerea noastră care va discutată în Colegiul din 27 martie. A fost judecător la Înalta Curte, are un CV care nu poate fi comentat", a arătat Daraban, menţionând că nu ştie care erau firmele din cazul pentru care Vlasov a fost arestat preventiv pentru mită.

Ştefănescu este unul dintre vicepreşedinţii Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO