• Leu / EUR4.8922
  • Leu / GBP5.5612
  • Leu / USD4.4928
ZF 24

Preţurile petrolului continuă să crească: Grupul G7 a stabilit un plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc. Moscova se opune categoric şi refuză să mai vândă ţiţei statelor care semnează plafonarea preţurilor

Preţurile petrolului continuă să crească: Grupul G7 a stabilit un plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc. Moscova se opune categoric şi refuză să mai vândă ţiţei statelor care semnează plafonarea preţurilor

Autor: Andrei Şerbănescu

05.12.2022, 16:07 332

Preţurile petrolului au crescut pe fondul temerilor că un nou plafon al preţului ţiţeiului rusesc ar putea perturba aprovizionarea globală în lunile următoare, a raportat BBC News.

O decizie separată a principalelor ţări producătoare de petrol de a continua să reducă cantitatea pe care o produc pentru a susţine preţurile a alimentat, de asemenea, creşterea.

Preţul ţiţeiului Brent a crescut luni cu aproape 2%, ajungând la 87,25 dolari pe baril.

Însă acesta este încă mult sub maximele înregistrate după ce Rusia a invadat Ucraina.

Preţurile mai mari ale petrolului tind să împingă în sus preţurile la benzină şi costul vieţii care, în Marea Britanie, creşte în cel mai rapid ritm din ultimii 41 de ani.

Luni, grupul G7 al marilor economii a implementat o plafonare a preţului petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril pentru "a împiedica Rusia să profite de pe urma războiului său de agresiune împotriva Ucrainei".

Decizia va împiedica ţiţeiul rusesc vândut la un preţ mai mare decât cel menţionat să fie transportat cu ajutorul petrolierelor, al companiilor de asigurări şi al instituţiilor de credit din G7 şi UE. Multe dintre marile companii globale de transport maritim şi de asigurări au sediul în cadrul G7.

Cu toate acestea, Rusia - care este al doilea producător de ţiţei pe plan mondial - a declarat că nu va accepta plafonarea preţurilor şi a ameninţat că nu va mai exporta petrol către ţările care adoptă aceste măsuri.

Jorge Leon, vicepreşedinte senior la compania norvegiană de consultanţă în domeniul energiei Rystad Energy, a declarat pentru emisiunea Today de la BBC că preţurile petrolului ar putea creşte ca urmare a acestei situaţii.

"Rusia a declarat cu fermitate că nu va vinde petrol nimănui care semnează plafonarea preţurilor", a spus Leon.

"Pe cale de consecinţă, este posibil să asistăm la unele întreruperi în lunile următoare, fapt care va scumpi, cel mai probabil, petrolul în perioada care vine".

Între timp, duminică, grupul principalelor ţări producătoare de petrol, cunoscut sub numele de Opec+, a declarat că îşi va menţine politica de reducere a producţiei pentru a susţine preţurile globale.

Opec+ este alcătuit din 23 de ţări exportatoare de petrol, inclusiv Rusia, care se întâlnesc în mod regulat pentru a decide ce cantitate de ţiţei să vândă pe piaţa mondială.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, preţurile globale ale petrolului au urcat la peste 120 de dolari pe baril, pe fondul îngrijorărilor legate de un deficit de aprovizionare globală generat de Moscova.

Între timp, preţurile au scăzut puternic, pe măsură ce economia mondială încetineşte, iar ţările folosesc mai puţin petrol.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8922
Diferență: 0,131
Ieri: 4.8858
Azi: 4.4928
Diferență: 0,279
Ieri: 4.4803
Azi: 5.5612
Diferență: 0,1657
Ieri: 5.5520
Azi: 4.8793
Diferență: 0,0123
Ieri: 4.8787