ZF 24

Profi: Nu purtăm negocieri de vânzare nici cu Biedronka, nici cu un alt cumpărător

Profi: Nu purtăm negocieri de vânzare nici cu...

Autor: Cristina Roşca

28.01.2014, 13:20 684

Retailerul Profi, deţinut de fondul polonez de investiţii Enterprise Investors, infirmă discuţiile de vânzare către grupul polonez Biedronka, care are o reţea de circa 2.400 de magazine şi afaceri de 7,7 mld. euro anul trecut.

Ziarul Financiar a publicat în ediţia de astăzi informaţia potrivit căreia Biedronka se uită cu atenţie către o România, iar o posibilă ţintă de achiziţii ar fi o reţea din eşalonul doi, respectiv Profi sau Mega Image.

“Vă asigur în termenii cei mai categorici că nu se poartă astfel de discuţii (de vânzare) nici cu Biedronka, şi nici cu vreun alt cumpărător potenţial”, a declarat Pawel Musial, directorul general al Profi Rom Food, compania care operează lanţul de 207 magazine Profi.

“Acelaşi ziar (Ziarul Financiar, n.red.) afirma că în urmă cu un an s-au mai purtat astfel de discuţii cu aceeaşi reţea poloneză, dar vă spun cât se poate de clar că nu au avut loc astfel de discuţii.”

Reprezentanţii lanţului mai spun că fondul de investiţii Enterprise Investors va rămâne în continuare singurul acţionar al Profi deoarece principiul fondului nu este “cumpără repede-vinde repede”. “Enterprise Investors nu doreşte să vândă o afacere care  are o creştere rapidă şi este profitabilă. Până în prezent nu  s-au făcut niciun fel de pregătiri pentru a vinde compania într-o perioadă de timp previzibilă.”

Enterprise Investors, admi­nis­tra­torul fondului de investiţii Polish Enterprise Fund V, a achi­ziţionat reţeaua de circa 60 de magazine Profi la finalul lui 2009, în schimbul sumei de 66 mil. euro. La mai bine de patru ani de la tranzacţie numărul de magazine a crescut de trei ori.

Achiziţia Profi a reprezentat revenirea în retailul alimentar a fondului de investiţii după ce în 2007 vânduse reţeaua de 21 de magazine Artima către Carrefour. Enterprise Investors, condus la nivel local de Cristian Nacu, mai are participaţii în Macon (materiale de construcţii) şi Smart Tree (resurse umane). Recent fondul şi-a marcat exit-ul din cadrul celui mai mare producător local de software Siveco. Enterprise Investors a înregistrat anul trecut venituri record de 332 mil. euro din vânzarea unor participaţii din portofoliu, printre care Kruk, Zelmer, Nay, Magellan, dar şi la compania românească de IT Siveco. Fondul polonez a investit în România peste 100 mil. euro în ultimii 15 ani. Una dintre cele mai mari investiţii a fost Profiţ. Pentru acest an reţeaua a anunţat cel puţin 65 de deschideri în 2014, menţinând ritmul de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO