ZF 24

Programul “Radarul Pădurilor” demarează astăzi. Un sistem informatic va urmări traseul lemnului din pădure până la intrarea pe poarta fabricii

Programul “Radarul Pădurilor” demarează astăzi. Un...

Autor: Ioana David

09.10.2014, 11:27 1777

Sistemul informatic SUMAL, cunoscut sub numele de “Radarul Pădurilor”, care permite urmărirea traseului lemnului din pădure până la intrarea pe poarta fabricii, demarează astăzi, la câteva luni de când Guvernul a aprobat funcţionarea acestuia printr-o Hotărâre de Guvern.

Astfel, Hotărârea de Guvern nr. 470/2014 s-a stabilit că, începând cu data de 8 octombrie 2014, toate transporturile de lemn, cu excepţia lemnului "pentru foc", în volum de până la trei metri cubi, transportat cu atelaje, să se facă obligatoriu folosind acest sistem informatic, potrivit Mediafax.

Fiecare transport de lemn va trebui fie înscris în acest sistem informatic de către firma care a cumpărat lemnul. Accesarea sistemului se face de pe smartphone. Datele de pe avizul de însoţire a transportului vor fi verificate astfel în sistem şI dacă sunt corecte (avizul a fost procurat legal, cantitatea respectivă de lemn a fost recoltată legal), sistemul va emite un cod unic, care trebuie înscris în avizul de însoţire. În cazul în care datele înscrise pe aviz nu sunt corecte, aplicaţia nu generează codul unic şi serverul central emite un mesaj de avertizare pentru utilizator şi o alertă către organele de control, mai scrie Mediafax.

Începând de astăzi oricine va putea cere verificarea legalităţii unui transport de lemn, sunând la numărul 112 şi indicând numărul maşinii care transportă lemnul (care de asemenea figurează în sistemul informatic). 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO