Lira turcească a suferit o prăbuşire după ce Recep Tayyip Erdogan a câştigat duminică alegerile prezidenţiale, prelungindu-şi astfel mandatul de cel mai longeviv lider al naţiunii, perioadă care a îndepărtat tot mai mult investitorii străini, raportează Bloomberg.
Acţiunile au crescut, iar obligaţiunile în dolari au fost mixte la deschidere, deoarece investitorii aşteptau numirea unei noi echipe economice, cu o "credibilitate internaţională" sporită, lăsând să se înţeleagă o posibilă îndepărtare de la un mix de politici neortodoxe bazat pe rate ale dobânzii ultra-joase şi pe o intervenţie puternică a statului pe pieţe. Erdogan este aşteptat să îşi anunţe noul cabinet chiar vineri, potrivit a doi oficiali turci familiarizaţi cu această chestiune.
Lira a scăzut cu 0,5%, la 20,0650 unităţi per dolar, un rezultat apropiat de minimul record al monedei. Analiştii de pe Wall Street prevăd noi slăbiciuni în ceea ce priveşte viitorul economic al Turciei, Morgan Stanley avertizând că lira ar putea scădea cu 29%, către 28 de unităţi per dolar până la sfârşitul anului, în cazul în care Erdogan refuză să schimbe cursul. Wells Fargo & Co. se aşteaptă ca moneda să ajungă la 23 de unităţi per dolar până la sfârşitul trimestrului.
„Victoria lui Erdogan nu oferă niciun confort pentru investitorii străini", a declarat Hasnain Malik, strateg la Tellimer în Dubai. „Cu o inflaţie foarte ridicată, rate ale dobânzii foarte scăzute şi fără rezerve valutare nete, ar putea urma o criză dureroasă pentru Ankara în viitorul apropiat".
Erdogan a învins în turul al doilea, obţinând 52% din voturi, potrivit numărătorii neoficiale, iar duminică, la puţin timp după ora 20.00, rostea un discurs de victorie în faţa unei mulţimi de susţinători din vârful unui autobuz din Istanbul. Aflat deja la putere de 20 de ani, victoria îi oferă un nou mandat de cinci ani.
Abordarea neortodoxă a lui Erdogan în ceea ce priveşte ratele dobânzilor - liderul considerând că ratele mai mici duc la o inflaţie mai mică - a lăsat pieţele dependente de un amestec imprevizibil de reglementări şi intervenţii ad-hoc, cu noi măsuri introduse în mod informal la ordinea zilei. De asemenea, măsurile lui au dus la un exod al investitorilor, cu un total al deţinerilor străine de acţiuni şi obligaţiuni turceşti care a scăzut cu aproximativ 85%, sau aproape 130 de miliarde de dolari, din 2013.
Traderii sunt mai pesimişti ca niciodată în ceea ce priveşte moneda turcească, mizând că forţele pieţei vor depăşi în cele din urmă controalele guvernamentale. Costul suplimentar pentru a preveni scăderea lirei în următoarele şase luni - faţă de acoperirea împotriva câştigurilor - a crescut luni la un nivel record de 21,4 puncte procentuale, dublându-se de la 10,7 în ianuarie, potrivit datelor privind inversarea riscurilor.