ZF 24

Renovarea hotelului Intercontinental costa peste 35 mil. euro, dar compania nu are bani

Renovarea hotelului Intercontinental costa peste 35 mil. euro, dar compania nu are bani
05.05.2009, 18:58 228

Hotelul Intercontinental, unul dintre simbolurile Bucurestiului, situat in centrul capitalei, necesita o renovare completa care presupune schimbarea tuturor sistemelor, inclusive a sistemului de rezistenta, si inlocuirea lifturilor, pentru a putea redeveni competitive, potrivit unui studiu realizat de o firma germana ale carui concluzii au fost prezentate in raportul de administrare al companiei hoteliere Intercontinental (RCHI).

Costul unei renovari complete a hotelului ar depasi astfel 35 de milioane de euro, potrivit administratorilor, care se asteapta insa si la “alte surprise putin imbucuratoare”.

Concluziile prezentate in raport sunt aproape identice cu cele din raportul pe 2007 publicat in urma cu un an, doar ca atunci costurile erau estimate la 20 de milioane de euro.

In aceste conditii, compania nu exclude amanarea unor lucrari de renovare.

“Din cauza surprizelor neasteptate de pana acum, previziunile generale pesimiste pivind sectorul hotelier in 2009 si practic absenta surselor de finantare externe vor influenta deciziile noastre curente. Nu este exclus sa recurgem la reprogramari si amanari ale unor lucrari pentru a fi in masura sa asiguram fluxul de numerar necesar”, arata presedintele companiei, Thomas Moser.

“In actualele conditii ale pietei putem planifica viitorul, dar trebuie sa supravietuim zi de zi, acesta fiind motivul pentru care nu ofer promisiuni si solicit rabdare”, mai spune Moser in raportul transmis Bursei de Valori.

Proiectul de renovare si solutiile de finantare vor fi discutate in cadrul unei Adunari Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA) care se va derula in aceasta luna. Compania nu a convocat inca AGEA.

Intercontinental a inregistrat anul trecut pierderi de 9,6 mil. lei (2,6 mil. euro), de peste doua ori mai mici decat in 2007, la o cifra de afaceri de 50,7 mil. lei (13,8 mil. euro) in usoara scadere fata de 2007. In ultimii cinci ani, compania a cumulate pierderi totale de peste 82 mil. lei (21 mil. euro).

Compania este controlata in proportie de 50% de firma elvetiana RHIC Holding, fata de care are si un credit de rambursat in valoare de 18,7 mil. franci elvetieni (50 mil. lei). Compania a platit pana acum doar dobanzi in contul creditelor, negociind reesalonarea acestuia, din cauza cheltuielilor de renovare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO