ZF 24

REPORTAJ ZF G20: Companiile britanice din City-ul londonez baricadate de frica protestatarilor

REPORTAJ ZF G20: Companiile britanice din City-ul londonez baricadate de frica protestatarilor
02.04.2009, 11:02 23

Turistii care au vizitat ieri City of London , cartierul de afaceri din capitala britanica, au putut observa cu stupoare cum muncitorii acopereau in graba cu diferite panouri din lemn geamurile de la parter ale unora dintre cele mai importante companii din zona. Un exemplu este cel al Volkswagen, unde nu se mai putea vedea nimic inauntru din cauza placajelor batute in cuie. Pe langa marile institutii, mai multe statui din celebrul cartier au fost supuse aceluiasi tratament.

Aceasta era insa o masura luata de frica protestatarilor impotriva summit-ului G20, care au reusit ieri dimineata sa transforme intr-un iad zona de business. Peste 4.000 de manifestanti au aruncat aruncat cu pietre, vopsea sau sticle in geamurilor unor institutii precum Royal Bank of Scotland sau Bank of England. Politia a trebuit sa intervina, 32 persoane fiind arestate.

Summit-ul G20, la care vor participa principalele state industrializate si economii emergente ale lumii, are loc astazi la Londra.
Strigand “taxatii pe bogati”, protestatarii au manifestat in principal impotriva institutiilor financiare pe care le considera responsabile pentru aparitia crizei financiare. La baza nemultumirilor au stat si bonusurile sau pensile grase acordate executivilor unor banci salvate de la faliment de stat din banii contribuabililor.

De asemenea, s-a facut apel si la incetarea razboiului din Irak si la o lupta mai buna impotriva incalzirii globale. Si in fata Parlamentului britanic au putut fi observate mai multe pancarte care cereau retragerea trupelor din Irak si criticarea G20.
In perioada summit-ului, angajatii companiilor din City au fost sfatuiti de sefii lor sa poarte haine casual si sa nu vina la munca imbracati la patru ace pentru a nu fi atacati de manifestanti.

La ora 14:00, in cartierul de afaceri atmosfera revenise la normal, pe strazi putand fi observati grupuri foarte mici de protestatari, luati imediat la intrebari de politistii de pe strazi. Ei se distingeau foarte mult de ceilalti oameni prin infatisarea lor “rebela”m data in special de machiajul strident. Multi s-au imbracat in clovini si i-au nimit pe bancheri “prostii lunii aprilie”.

Tot in ajunul summit-ului, politia a amenintat cu privire la posilitatea unui atac ciberbetic din partea manifestantilor asupra computerelor din sistemul de informatii britanice.
Protestele au continuat insa la Trafalgar Square. Aici, cu ajutorul sloganului folosit de presedintele american Barack Obama, in campania electorala pentru Casa Alba, “Yes we can”, un grup mare de ONG-uri au cerut liderilor mondiali s-a lupte impotriva proliferarii armelor de distrugere in masa sau sa ajute la incetarea “agresiunii” Israelului asupra Fasiei Gaza.
Barack Obama este insa de departe vedeta summit-ului G20. Venirea sa a Londra a reprezentant subiectul principal de discutie in ultimele doua zile. La Downing Street, resedinta premierului britanic Gordon Brown, britanicii se ingramadeau ieri la amiaza nerabdatori pentru a-l vedea macar pentru o clipa pe Obama. El a fost ieri invitatul special al lui Brown.

Dupa amiaza, atentia s-a mutat asupra Palatului Buckingam, unde regina Elisabeta a II a i-a invitat pe liderii celor 20 de state la o un dineu. O armata de politisti si-a facut aparitia in fata palatului, iar circulatia a fost oprita in zona. Lunetistii puteai fi observati pe acoperisul cladirii, pentru a impiedica orice actiune care ar pune in pericol summit-ul. Ofiterii din garda regala au stat in curtea palatului regal pentru a-i saluta pe sefii de stat.
“Dar Obama? A venit Obama?”, se intrebau zecile de persoane venite la Buckingam special sa-l vada pe presedintele SUA, venind in limuzina sa celebra, numita “Bestia” din cauza utilitatilor sale de ultima generatie.
Mare le-a fost insa dezamagirea cand au aflat insa ca Obama i-a pacalitm fara sa vrea, de 1 aprilie: el se afla acolo de doua ore, invitat de regina la un ceai.

Andreea Magraon, corespondentul ZF la Londra


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO