ZF 24

Reportaj ZF - Inapoi in viitor: dupa sase ani, executivul reinventeaza e-guvernarea. Cum comentati?

Gabriel Sandu si Emil Boc se pregatesc sa lanseze Romania pe “orbita modernitatii”
16.06.2009, 18:27 66

Ministerul Comunicatiilor, o institutie care in ultimii patru ani a avut un rol strict decorativ si mai putina putere si influenta decat o directie din Primaria Capitalei, a revenit astazi brusc in centrul atentiei - holurile pana nu de mult pustii ale MCSI gemand brusc pana la refuz de SPP-isti, camere TV, jurnalisti, “crema” managerilor din industria privata si publica IT&C.  Aparent, motivul aglomeratiei bruste de la minister, care a adus in aceeasi sala neincapatoare oameni pe care rareori ii vezi in aceeasi incapere, a fost lansarea proiectului eRomania, un portal care ar urma sa includa in mod dinamic informatii de la aproape toate sistemele IT din adminstratia publica. Sisteme IT care pana acum au fost construite “haotic” si trebuie sa fie interconectate, dupa cum admitea recent ministrul Gabriel Sandu.

Insa, pentru cea mai mare parte a celor care se aflau in sala, lansarea portalului eRomania nu putea fi decat cel mult amintirea unui esec. Dincolo de sefii de companii IT care in urma cu sase ani se luptau sa castige proiectele lansate de ministerul condus de Dan Nica, in sala se mai aflau cel putin doua persoane care in 2003 participasera, ca membri in stafful fostului ministru, la lansarea unui alt portal, e-guvernare.ro, care promitea acelasi lucru ca si actualul: eficienta si economie de timp si bani pentru cetateni.
e-guvernare.ro, dezvoltat atunci de Microsoft si Softwin, a fost lansat, ce ghinion, tocmai inaintea alegerilor pierdute de PSD. Noua putere a fost atat de nepasatoare fata de IT&C incat portalul e-guvernare.ro, nasit de Adrian Nastase si Dan Nica, a supravietuit pana in zilele noastre, iar unele formulare care pot fi descarcate acolo chiar sunt actualizate pana in 2009. Pai daca nu l-a bagat nimeni in seama, cine sa-l fi inchis?
“Functionarul electronic perfect”, dupa cum descria Dan Nica portalul e-guvernare.ro in 2003, a rezistat iata si noului ministru, astfel ca acum Romania are nu unul ci doua site-uri de e-guvernare. Macar au ceva in comun: ambele nu sunt decat partial functionale si abunda in informatii neactualizate, cum este de exemplu aceea ca economia Romaniei va creste in acest an cu 2,5%.

Actualul vicepremier nu a participat la festivitatea care a trezit din adormire ministerul si a repus adresa ‘Libertatii 14’ pe agenda SPP-ului, dar prezenta primului ministru a atras ca un magnet unii dintre cei mai puternici executivi din IT-ul local. Seful IBM, seful S&T, seful Zapp, seful Cosmote, seful TotalSoft, e chiar greu sa ii tii minte pe toti - in sala chiar nu mai era loc de atatia CEO. Cu doi ani in urma ai fi putut spune ca in sala erau oameni care administreaza afaceri de sute de milioane de euro. Acum… daca aduni veniturile companiilor reprezentate ieri la festivitatea de lansare a eRomania nu obtii decat un rezultat: intelegi ce este cu agitatia asta.
Veniturile companiilor IT sunt in cadere libera in Romania pentru ca firmele private taie costurile in timp ce statul doar promite ca investeste in IT dar nu face de fapt nimic.
In aceste conditii, nu s-a emotionat nimeni in sala cand s-au auzit cifre precum “12 milioane de utilizatori internet in Romania” sau “investitii de 1,2 miliarde de euro in eRomania pana la finele lui 2010”. Audienta inghite informatiile precum promisiunile despre constructia de autostrazi. Corecte sau incorecte, plauzibile sau nu, cifrele trebuie interpretate pana la urma ca un semnal, comenteaza, mucalit, cineva in sala. “Ideea e ca guvernul vrea”, spune el.

Iar zumzaitul din sala inca ii este favorabil lui Gabriel Sandu. “A invatat foarte repede pentru cineva care vine din industria mobilei. Iar la minister are 100 de oameni platiti cu 10 milioane, care vin si pleaca. Nu se astepta nimeni la asa de mult”, imi sopteste la ureche cineva bine harsit intr-ale ministerului.
Poate ca are dreptate. Dar oricum, niciun manager nu a avut timp sa auda ce cifre au prezentat Sandu si Boc - toata lumea era preocupata de oportunitatile de cateva secunde care urmau sa apara dupa discursuri pentru un scurt schimb de replici cu premierul si chiar cu ministrul.
De altfel, ceremonia oficiala a durat, poate, trei minute, cat premierul Boc a rostit un scurt discurs, a apasat pe butonul care lansa Romania pe “orbita modernitatii” si a decretat ca acum cetatenii si firmele vor economisi timp si bani cu ajutorul site-ului.
In minutele care au urmat intreaga sala, avand in frunte managerii din IT si oficialii din minister s-au miscat intr-o gramada controlata care l-a inconjurat pe Emil Boc in fiecare secunda pe care premierul a petrecut-o la MCSI.

Daca managerii din IT&C au reusit sa-i transmita sau nu ceva premierului urmeaza probabil sa evaluam dupa fondurile pe care Gabriel Sandu le va avea in mod real la dispozitie in perioada urmatoare.
Iar daca nu va fi sa fie, poate ca punctam iar la capitolul imagine. In 2003 site-ul e-guvernare.ro a fost premiat la Geneva ca fiind unul dintre cele mai bune din lume. Daca ne miscam repede, Romania poate primi o distinctie si pentru ca are doua site-uri de e-guvernare.
Ar fi un bun punct de plecare pentru strategia de e-guvernare a viitoarei puteri.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO