ZF 24

Restanţele populaţiei s-au oprit din creştere la nivelul de 2,6 miliarde de euro

Restanţele populaţiei s-au oprit din creştere la...

Autor: Ciprian Botea

09.06.2014, 00:06 190

Clienţii persoane fizice aveau la sfârşitul lunii aprilie restanţe de 11,7 miliarde de lei (2,6 mld. euro) în contul creditelor contractate de la bănci şi instituţii financiare nebancare, cu 18% peste nivelul din aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor BNR.

Populaţia şi-a îmbunătăţit totuşi capacitatea de rambursare a creditelor în ultimele luni, astfel că faţă de finalul anului trecut volumul restanţelor a crescut cu numai 3%.

Capacitatea de rambursare a creditelor s-a îmbunătăţit în contextul creşterii mai accelerate a salariilor, de peste 5% în martie, dar şi în condiţiile în care o bună parte din creditele acordate înainte de criză au fost deja rambursate sau au fost scoase din bilanţuri, iar bancherii spun că împrumuturile din ultimii trei-patru ani au o calitate mult mai bună.

Numărul clienţilor cu restanţe s-a stabilizat sub pragul de 700.000 de persoane în ultima jumătate de an, în timp ce numărul creditelor cu întârzieri la plată este în jur de 900.000. La jumătatea anului trecut, de exemplu, mai mult de un milion de credite aveau restanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO