ZF 24

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare, deschide cel de-al treilea centru regional de colectare a ambalajelor, în judeţul Braşov. Urmează Ilfov, Dolj, Bacău şi Prahova

RetuRO, administratorul Sistemului de...

Autor: Roxana Rosu

01.04.2024, 16:02 161

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare, deschide cel de-al treilea centru regional de colectare a ambalajelor SGR în judeţul Braşov, în cadrul parcului logistic VGP.

Cu o suprafaţă de 3.300 de metri pătraţi, centrul regional din Braşov este dotat cu echipamente de procesare a ambalajelor, care includ maşini de numărat PET şi doze de aluminiu, maşini de numărat ambalaje din sticlă, buncăre pentru depozitarea sticlei şi prese de balotat.

 Capacitatea anuală de procesare a centrului de la Braşov este de peste 240 de milioane de ambalaje.

ReturRO a deschis anterior centre de procesare în judetul Cluj şi TImiş.

”După cum am anticipat de la începutul lansării sistemului, deschiderea graduală a centrelor regionale va fi coordonată cu creşterea numărului de ambalaje SGR pe piaţă. În prezent, avem trei centre RetuRO operaţionale, care pot procesa cumulat peste 1,7 miliarde de ambalaje anual, de peste trei ori mai mult decât totalul ambalajelor SGR introduse pe piaţă până în prezent. Vom continua să ne concetrăm pe extinderea infrastructurii şi în următoarele 3 luni, avem planificată deschiderea centrelor din judeţele Ilfov, Dolj, Bacău şi Prahova”,  a declarat Gemma Webb, CEO şi Preşedinte al Directoratului RetuRO.

Centrul regional va deservi judeţele Braşov, Harghita, Covasna, Sibiu şi zonele înconjurătoare. Aici vor fi transportate atât ambalajele de băuturi SGR colectate manual, cât şi automat, prin echipamente de tip RVM.

Noul centru are aproximativ 40 de angajaţi.

În primele 3 luni de funcţionare a Sistemului de Garanţie-Returnare, consumatorii au returnat peste 23 de milioane de ambalaje SGR, numărul acestora crescând exponenţial de la 31.000 de unităţi în decembrie 2023, la 21 de milioane în luna februarie. În martie sunt estimate peste 60 de milioane de unităţi returnate.

În acest moment, un astfel de sistem este implementat în 41 de ţări la nivel mondial şi în 15 ţări europene, printre care şi România. Studiile de caz arată că în ţările în care a fost implementat, ratele de colectare au crescut până la 90%, într-un interval de doi, până la trei ani.

ReturRO a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO