ZF 24

România a importat anul trecut un sfert din necesarul de gaze naturale

România a importat anul trecut un sfert din necesarul de...

Autor: Radu Bostan

29.01.2013, 17:56 311

România şi-a acoperit anul trecut aproape un sfert din consumul de gaze naturale din importuri, cea mai mare parte provenind din Rusia, potrivit datelor Transgaz, compania de stat care administrează reţeaua naţională de transport a gazelor.

România a importat circa 3,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale, echivalentul a 24,32% din consumul pe anul trecut. Aproape 500 milioane de metri cubi au venit prin interconectorul Arad-Szeged, care leagă sistemul naţional de transport al gazelor de cel al Ungariei şi astfel de Europa de Vest.

Restul gazelor au fost importate de la gigantul rus Gazprom, însă nu direct, ci prin două firme intermediare agreate de acesta. Preţul mediu al importurilor s-a ridicat anul trecut la circa 442 dolari pe mia de metri cubi, ceea ce înseamnă că România a plătit în total 1,4 miliarde de dolari intermediarilor Gazprom în 2012, potrivit calculelor ZF pe baza datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

România se află totuşi într-o situaţie specială în Europa de Est în ceea ce priveşte relaţia cu Gazprom, deoarece producţia internă de gaze naturale îi permite să menţină ponderea importurilor de gaz rusesc în consum la circa 20%. În schimb, majoritatea ţărilor din regiune sunt aproape în totalitate dependente de Rusia pentru a-şi acoperi consumul de gaze. Polonia, Cehia şi Ungaria importă anual din Rusia până la 80% din necesarul, în timp ce Bulgaria, Slovacia şi statele baltice sunt total dependente de acest furnizor.

Gazprom a semnalizat în ultima vreme că ar putea ieftini gazele livrate Europei, confruntându-se cu presiuni din partea clienţilor şi cu concurenţa străină. Polonia şi Bulgaria au obţinut recent reducerea preţurilor de import, iar rândul României ar putea veni în perioada următoare. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat că România ar putea negocia în curând o reducere a preţului plătit la importul de gaze ruseşti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO