ZF 24

Rusia vrea sa contribuie la dezvoltarea unui centru energetic in regiunea Marii Negre

24.06.2007, 17:27 10

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat, astazi, la Zagreb, ca va contribui la dezvoltarea unui centru energetic in zona Marii Negre, in contextul in care competitia pentru controlul pietelor europene de energie si a rutelor de tranzit catre Europa de Vest s-a mutat in regiunea balcanica.
Putin a declarat, la un summit privind energia pentru statele din Europa de Sud-Est, ca Rusia, care acopera un sfert din cererea de gaze naturale a Europei, vrea sa dobandeasca un rol esential in toate proiectele de livrare si generare de energie din regiune, punand accent pe legaturile stranse culturale si istorice ale participantilor cu statul rus, transmite Reuters.
Uniunea Europeana vrea sa modernizeze sistemul deficitar de tranzit din regiunea balcanica si sa utilizeze aceasta ruta pentru transporturile de gaze naturale din Asia Centrala catre Europa de Vest.
In incercarea de a preveni o astfel de situatie, care ar furniza o alternativa la livrarile de gaze rusesti si ar reduce influenta politica si economica internationala a Rusiei, Putin a declarat ca autoritatile de la Moscova sunt pregatite sa contribuie la dezvoltarea unui centru energetic in regiunea Marii Negre.
Companiile rusesti vor de asemenea sa construiasca unitati subterane de stocare a gazelor naturale in regiunea balcanica, sa contribuie la eficientizarea centralelor electrice din regiune si la conectarea sistemelor de distributie de energie.
Preturile ridicate ale petrolului au permis Rusiei sa joace un rol tot mai activ atat pe segmentul de livrare, cat si de productie de hidrocarburi, iar autoritatile de la Moscova sunt interesate sa cumpere participatii la companiile care livreaza gaze si petrol din Rusia catre Europa. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO