ZF 24

Scăderea dobânzilor a mai făcut un pas în luna aprilie: un nou minim istoric la creditele de retail

Scăderea dobânzilor a mai făcut un pas în luna...

Autor: Ciprian Botea

06.06.2014, 00:07 993
Luna aprilie s-a încheiat cu un nou minim al dobânzilor la creditele de retail în lei, de 8,7% pe an, şi în acelaşi timp a marcat revenirea costului mediu al finanţărilor pentru companii sub pragul de 7% pe an, acolo unde ajunsese la finalul anului trecut, potrivit datelor BNR.

Dobânzile au reluat scăderea în ultimele două luni după ce în februarie tendinţa de reducere a costului creditelor se oprise temporar, pe fondul unui episod de volatilitate pe piaţa monetară. De exemplu, dobânzile corporate urcaseră la 7,5% pe an în februarie după un salt de trei sferturi de punct procentual.

Dobânzile s-au redus vizibil în ultimul an pe fondul relaxării politicii monetare, în condiţiile în care în aprilie 2013 companiile se împrumutau la un cost mediu de 9,5% pe an, iar populaţia la peste 12% pe an. Analiştii spun însă că în continuare este nevoie de măsuri de relaxare a dobânzilor pentru accelerarea trendului de reluare a creditării.

„Piaţa creditării are încă nevoie de măsuri de relaxare şi este de aşteptat ca BNR să cumpere valută de pe piaţă în continuare, intervenţiile valutare fiind văzute probabil ca un instrument mai flexibil de a injecta lichiditate în piaţă comparativ cu reducerea rezervelor minime obligatorii“, afirmă Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank.

BNR a redus dobânda-cheie la lei de la 5,25% pe an în iulie 2013 la 3,5% pe an în martie anul acesta. Ciclul de relaxare monetară a fost încheiat în luna martie, dobânda-cheie fiind menţinută la acelaşi nivel în ultimele două şedinţe de politică monetară. Totodată, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat recent că banca centrală va reduce rezervele minime obligatorii la pasivele în valută, mişcare prin care s-ar elibera lichiditate în piaţă, când ritmul de creştere al creditării în lei va fi dublu faţă de nivelul din prezent.

 

Dobânzile mai mici încurajează clienţii să se împrumute

Creditul în lei a consemnat o creştere anuală de 6% pe an în aprilie, astfel că stocul total a ajuns la 89 miliarde de lei. Creşterea a fost mai rapidă pe creditul de retail, susţinut de programul guvernamental Prima casă. „Cifrele foarte bune înregistrate pe segmentul creditării în lei sugerează că ne apropiem gradual de momentul unei noi reduceri a rezervelor minime obligatorii în lei“, consideră Vlad Muscalu.

Bancherii au tăiat dobânzile la credite în ultimul an în condiţiile în care relaxarea politicii monetare şi condiţiile de lichiditate foarte bune le-au permis băncilor să se împrumute mult mai ieftin de pe piaţa interbancară. Dobânda Robor la 3 luni, utilizată ca referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, se află în prezent la circa 2,7% pe an, la jumătate faţă de nivelul din urmă cu un an.

Un episod de volatilitate pe piaţa interbancară a fost antrenat la sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie de intervenţiile băncii centrale pe piaţa valutară, ceea ce a redus lichiditatea din sistem. Dobânzile monetare au crescut atunci cu circa 1,5 puncte procentuale într-o singură săptămână. Companiile au fost cele mai afectate de acea volatilitate, în condiţiile în care în martie dobânzile corporate au consemnat un avans de trei sferturi de punct procentual.

 

Analiştii încă văd riscuri de volatilitate a dobânzilor

Oficialii BNR au încercat să minimizeze impactul volatilităţii dobânzilor din ianuarie şi februarie, afirmând că de fapt dobânzile pe piaţa monetară s-au întors la un nivel normal, în apro­pierea dobânzii-cheie, de 3,5% pe an. Po­tri­vit băncii centrale, dobânzile scăzuseră prea jos la finalul anului trecut. Analiştii văd în continuare riscuri în ceea ce priveşte volatilitatea dobânzilor. „Există riscul ca o comunicare lacunară a băncii centrale cu privire la condiţiile de lichiditate să conducă la o stare de incertitudine, fapt care ar putea rezulta într-o volatilitate crescută a dobânzilor în lei din piaţă. Deoarece creditele noi sunt acordate preponderent în lei, iar evoluţia acestora rămâne modestă, banca centrală va fi nevoită să se concentreze asupra limitării volatilităţii dobânzilor în lei“, consideră Mihai Pătrulescu, senior economist al Uni­Credit Ţiriac.

Comparativ cu nivelul din urmă cu doi sau trei ani, când populaţia încă se împrumuta la dobânzi medii de 15% pe an şi companiile plă­teau 12-13% pe an pentru finanţare de la bănci, costul creditelor este la jumătate.

Persoanele fizice au ajuns să contracteze credite ipotecare la dobânzi de aproape 5% pe an, în timp ce costul creditelor de consum s-a apropiat de 10% pe an. La nivel agregat, costul creditelor noi în lei a fost de 7,7% pe an în aprilie, potrivit datelor BNR. Costul creditelor în lei nu a mai fost niciodată atât de mic, devenind comparabil cu cel al finanţărilor în euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO