ZF 24

Schoenherr a asistat compania austriacă Enery la semnarea contractului pe termen lung de vânzare de energie electrică din surse regenerabile către Ursus Breweries

Schoenherr a asistat compania austriacă Enery la...

Autor: Roxana Rosu

08.08.2023, 11:07 647

Firma de avocatură Schoenherr şi Asociaţii SCA a asistat compania austriacă Enery la semnarea contractului de vânzare-cumpărare pe termen lung a energiei electrice (virtual power purchase agreement – VPPA) cu Ursus Breweries, care va asigura energie verde şi garanţii de origine pentru producţia fabricilor sale de bere din România.

Enery este un furnizor de energie verde care generează în prezent peste 200 GWh de energie electrică operând o capacitate de 280 MW. Planurile companiei includ proiecte de dezvoltare în curs de desfăşurare cu o putere instalata totala de peste 7 GW.

Dezvoltatorul de proiecte de energie regenerabilă a intrat pe piaţa din România în 2022 şi deţine 11 proiecte, dintre care unul eolian, două hidro şi opt solare. Compania a finalizat recent preluarea unui portofoliu de 6 proiecte de energie verde cu o capacitate totală de 81 MW, de la canadienii de la Jade Power Trust. Contractul include două proiecte eoliene, două solare şi două hidrocentrale.

Unul dintre aceste proiecte preluate este parcul eolian Dorobanţu, de 45 MW, care a aparţinut OMV Petrom. Compania are în dezvoltare 1.500 MW în parcuri solare, capacitate în care sunt incluse şi proiecte de stocare, valoarea proiectelor este de circa 1 miliard de euro, spunea Richard Kšnig, CEO, Enery Power, într-un interviu acordat ZF la finalul anului trecut.

Principalul finanţator al Enery este Three Seas Initiative Investment Fund (Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări), un fond comercial care ţinteşte investiţii în zona Europei Centrale şi de Est, în energie, transport, infrastructură digitală.

Amber Infrastructure este consultantul exclusiv de investiţii al FI3M. Amber Infrastructure este un manager internaţional de investiţii, cu sediul în Marea Britanie, care are sub administrare fonduri de peste 5,5 miliarde de euro

Ursus Breweries va prelua producţia de energie a unui parc fotovoltaic cu o capacitate de peste 50 MWp, care urmează sa fie construit în România. Tranzacţia sprijină planurile grupului Asahi Europe & International de a deveni neutru din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon în toate fabricile sale din Europa până în anul 2023.  

Schoenherr a acordat asistenţă Enery în legătură cu toate aspectele juridice referitoare la structurarea, pregătirea, negocierea şi semnarea contractului.

„Cu toate că legislaţia permite de câţiva ani tranzacţiile bilaterale, inclusiv pe cele de tip 'corporate PPA', acestea – şi în special contractele virtuale de tranzacţionare a energiei – sunt încă într-o fază incipientă în România‟ , a declarat Vlad Cordea (senior attorney at law) care, împreună cu Monica Cojocaru (local partner) a coordonat serviciile prestate de Schoenherr către Enery.

Asahi Europe & International este filiala internaţională a Asahi Group Holdings, o companie globală activă în domeniul alimentar şi băuturi listată la Bursa de Valori din Tokyo, Japonia. În Europa, administrează 19 unităţi de producţie în 8 ţări.

Firma de avocatură Dentons a oferit consultanţă companiei Ursus Breweries în negocierea acestui contract.

Ursus Breweries, o companie cu peste 1.500 de angajaţi, are printre cele mai vândute branduri de pe piaţă, Timişoreana, Ciucaş şi Ursus.

Schoenherr este o firmă regională de avocatură, activă în Europa Centrală şi de Est şi Europa de Sud-Est, unde operează 15 birouri. Firma este prezentă în România din anul 1996.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO