ZF 24

Serbia interzice temporar exportul de grau

05.08.2007, 16:02 21

Autoritatile sarbe au impus o interdictie de trei luni la exportul de grau, soia si floarea soarelui, in incercarea de a limita majorarea preturilor alimentelor pe piata locala, ca urmare a cererii masive de export, inclusiv din partea Romaniei, potrivit agentiei de presa Beta, citata de Reuters.
Decretul prin care sunt interzise temporar exporturile de cererale va avea efecte imediate, dupa publicarea in Monitorul Oficial, programata pentru sambata, a declarat Dusan Katic, purtator de cuvant al ministrului Agriculturii.
Ministerul Economiei si-a eprimat opozitia fata de aceasta masura, considerata prea drastica, in conditiile in care modificarile reglementarilor privind comertul exterior intra in vigoare, in mod uzual, la 30 de zile dupa adoptatea acestora.
Pe de alta parte, ministrul Agriculturii, Slobodan Milosavljevic, a sustinut decizia, aratand ca aceasta reprezinta singura modalitate de a stopa cresterea preturilor cerealelor si a inflatiei, sustinuta de cererea masiva de export.
Serbia a exportat peste 310.000 de tone de grau in primele sapte luni ale anului, comparativ cu 40.000 de tone la nivelul intregului an 2006.
Cea mai mare cantitate de grau a fost livrat in statele vecine, in special Romania, a spus Milosavljevic.
Serbia a recoltat 2,1 milioane de tone de grau in 2007, in crestere cu 16,6% fata de 2006, cantitatea disponibila pentru export fiind estimata la 400.000 de tone. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO