ZF 24

Sfârşitul unei ere: CEO-ul Carlsberg, Cees 't Hart, a anunţat că se retrage din funcţie, după 8 ani în care a stat la cârma producătorului de bere

Sfârşitul unei ere: CEO-ul Carlsberg, Cees 't Hart, a...

Autor: Daniel Belu

07.03.2023, 11:20 134

Cees 't Hart, CEO-ul Carlsberg se va retrage după opt ani, în condiţiile în care producătorul danez de bere se încearcă să iasă din Rusia şi să crească preţurile suficient de mult pentru a compensa inflaţia în creştere, conform Bloomberg.

Hart va părăsi producătorul de bere cel târziu la sfârşitul celui de-al treilea trimestru, a declarat marţi Carlsberg, adăugând că a început căutarea unui succesor. Acţiunile companiei au scăzut cu până la 4%.

Născut în 1958, CEO-ul olandez se află în această funcţie din 2015 şi împlineşte anul acesta 65 de ani.

Hart a devenit primul CEO non-danez al Carlsberg cu misiunea de a restabili creşterea după o perioadă de stagnare a veniturilor. În timpul mandatului său, a reuşit să reducă costurile şi să îmbunătăţească profitabilitatea, dar nu a reuşit să relanseze creşterea puternică a veniturilor.

Producătorul danez de bere a declarat în februarie că anul 2023 va fi dificil şi a semnalat că industria ar putea atinge o limită cu creşterile de preţuri, deoarece consumatorii încep să se retragă şi să consume mai puţină bere. Acesta a emis o prognoză de profit de mare amploare, spunând că profitul operaţional pe întregul an ar putea creşte sau scădea cu până la 5%.

"Rămânerea la bord pentru încă o jumătate de an îmi va permite mie şi echipei să continuăm să realizăm planurile noastre pentru 2023 şi să realizăm vânzarea afacerii din Rusia înainte de vară", a spus CEO-ul în declaraţie.

Hart s-a concentrat pe extinderea gamei de specialităţi şi a sortimentului de bere fără alcool ale producătorului cu o vechime de 176 de ani, segmente în care profitabilitatea a fost cea mai mare.

Carlsberg, care este cel mai mare producător de bere din Rusia şi are 8.400 de angajaţi în această ţară, a declarat în martie anul trecut că va ieşi complet din această ţară din cauza războiului din Ucraina. Producătorul de bere a intrat în Rusia în anul 2000, iar operaţiunile au fost considerate ani de zile ca fiind cea mai mare oportunitate de creştere a producătorului de bere. Piaţa reprezenta anterior aproape o treime din profitul Carlsberg, dar cota sa a scăzut în ultimii ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO