ZF 24

Trendul mondial de trecere la maşinile electrice loveşte în România: Yazaki a anunţat că închide fabrica de componente auto din Buzău, iar la Ploieşti reduce numărul locurilor de muncă. Fabricile din Brăila, Caracal si Ploieşti rămân în picioare, dar trebuie să se adapteze

Trendul mondial de trecere la maşinile electrice...

Autor: Bogdan Alecu

10.09.2023, 12:45 70921

Grupul Yazaki, unul dintre cei mai mari furnizori auto, a anuntat joi că îşi ajustează capacităţile de producţie pentru a se alinia situaţiei actuale a pieţei auto globale, pe fondul intensificării electrificării, urmând să închidă fabrica de componente auto de la Buzău şi să reducă numărul locurilor de muncă de la Ploieşti.

Pentru fabricile din Brăila, Caracal şi Ploieşti, compania va lua măsuri ca să se poată dezvolta în viitor.

Yazaki este unul dintre principalii producători de cablaje auto, sector foarte sensibil la costuri unde în general angajaţii sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. Producţia de cablaje înseamnă multă muncă manuală, însă creşterea costurilor cu traiul i-a împins pe mulţi să meargă spre joburi mai bine plătite în România, sau să plece spre Europa de Vest pentru un venit mai ridicat.

„Din cauza întreruperii premature a producţiei unui model de autoturism al unuia dintre principalii noştri clienţi – pentru o tranziţie cât mai rapidă spre modelele electrice, din cauza lipsei de forţă de muncă şi a situaţiei demografice, compania noastră a luat măsuri strategice care să-i permită să se adapteze la situaţie şi să se pregătească în mod adecvat pentru viitor”, se arată în comunicatul Yazaki.

În acest context, YAZAKI Romania va reduce numărul de locuri de muncă la fabrica din Ploieşti şi va închide fabrica din Buzău. Astfel, compania ia măsurile necesare pentru ca celelalte trei fabrici pe care le are în România – Brăila, Caracal şi Ploieşti – să îşi continue activitatea şi să se poată dezvolta în viitor.

Procesul de restructurare a început în august şi este în desfăşurare, pe baza discuţiilor încheiate de comun acord cu sindicatul şi cu reprezentanţii angajaţilor.

„Prioritatea YAZAKI Romania este comunicarea constantă cu angajaţii şi cu toate părţile interesate, pentru sprijin în acest dificil proces de schimbare. Mai mult, YAZAKI va oferi angajaţilor săi care pleacă beneficii financiare, asistenţă şi sprijin social, mai mult decât cerinţele legale. În paralel, toate cele trei fabrici din Brăila, Caracal şi Ploieşti îşi continuă activitatea pentru a furniza clienţilor, în mod eficient, produse de cea mai înaltă calitate”, au spus oficialii.

În calitatea sa de angajator, YAZAKI România cooperează cu sindicatul companiei şi cu alţi parteneri sociali care, împreună cu angajatorul, pot sprijini angajaţii implicaţi în acest proces de restructurare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO