ZF 24

UE solicita reducerea cotei de poluare alocate Ungariei

16.04.2007, 15:13 14

Comisia Europeana a solicitat Ungariei sa reduca cu 12,4% cota propusa pentru emisiile de dioxid de carbon in perioada 2008-2012, la 26,9 milioane de tone anual, transmite Reuters.

Planul autoritatilor ungare prevede emisii de 1,4 milioane de tone de dioxid de carbon in mai multe sectoare in care aceste noxe nu au fost produse in 2005, anul de baza utilizat de autoritatile de la Bruxelles pentru determinarea cotelor, a anuntat executivul european.

Comisia Europeana a solicitat altor 15 state UE sa reduca limitele maxime pentru emisiile de dioxid de carbon in perioada 2008-2012, in incercarea de indeplini obiectivele de reducere a poluarii asumate in Protocolul de la Kyoto.

"Decizia de astazi consolideaza semnalul puternic pe care l-am transmis prin deciziile anterioare, potrivit caruia Europa s-a angajat sa indeplineasca obiectivul de la Kyoto si intentioneaza sa transforme Schema de Tranzactionare a Emisiilor intr-o modalitate eficienta de combatere de chimbarilor climatice", a declarat intr-un comunicat comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas.

Pe de alta parte, Ungaria va trebui sa realizeze alte modificari in planul national de alocare a emisiilor poluante, intrucat planul propus de autoritatile de la Budapesta include garantii pentru acordarea drepturilor poluante dupa anul 2012, masura care va fi considerata, probabil, incompatibila cu reglementarile UE, potrivit Comisiei Europene.

Programul comunitar de tranzactionare a permiselor pentru emisiile poluante stabileste limite referitoare la cantitatea de dioxid de carbon produsa de unitati precum centralele energetice si rafinarii. Companiile care depasesc aceste limite pot cumpara permise, in timp ce producatorii care emit mai putine noxe pot vinde din cota alocata. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO