ZF 24

Un marker biologic prevede cu mare acurateţe cazurile de Alzheimer

10.08.2010, 17:23 24

Viitoarele cazuri de Alzheimer vor putea fi identificate cucâţiva ani în avans, cu o acurateţe de aproape 100%, graţie unuimarker biologic prezent în lichidul cefalorahidian, potrivit unuistudiu publicat în American Medical Association's Archives ofNeurology, informează AFP, citată de Mediafax.

Geert De Meyer, de la Universitatea Gent din Belgia, şi colegiisăi de la Alzheimer's Disease Neuroimaging Initiative (ADNI) auanalizat datele provenind de la peste 400 de persoane de vârsta atreia: 114 pacienţi cu funcţii cognitive normale, 200 de pacienţicu tulburări cognitive uşoare şi 102 pacienţi suferind de maladiaAlzheimer.

Oamenii de ştiinţă au identificat astfel un marker biologic careeste prezent în proporţie de 90% la pacienţii suferind deAlzheimer, în proporţie de 72% la persoanele suferind de tulburăricognitive uşoare şi de 36% la persoanele cu funcţii cognitivenormale.
Aceste rezultate au fost testate ulterior în cadrul unor grupuri deanaliză mai mici.
În cadrul unui astfel de grup, 57 de pacienţi suferind de tulburăricognitive uşoare au fost monitorizaţi timp de cinci ani. Modeluls-a dovedit eficient, având o acurateţe de 100% în ceea ce priveşteidentificarea cazurilor de Alzheimer, au precizat autoriistudiului. Citiţi mai mult despre depistarea cazurilor deAlzheimer pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO