ZF 24

Un nou vârf: cash-ul din economie s-a apropiat de 37 miliarde de lei în iulie

Un nou vârf: cash-ul din economie s-a apropiat de 37...

Autor: Anelis Baciu, Ciprian Botea

28.08.2014, 00:00 378

Numerarul aflat în circulaţie a crescut cu 11% în luna iulie comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 36,7 miliarde de lei, potrivit statisticilor Băncii Naţionale. Cash-ul din economie s-a menţinut astfel la nivelurile record consemnate în lunile anteriorare. Comparativ cu luna anterioară numerarul din circulaţie a urcat cu 2,7%. După ce a stagnat în primii ani ai crizei şi a crescut lent ulterior, numerarul în circulaţie şi-a accelerat creşterea în ultimii doi ani. În prezent, cash-ul din economia reală este cu aproape 50% mai mare decât la începutul crizei. Cele mai mari creşteri anuale s-au înregistrat în 2004-2007, anii de boom ai creditării, când cash-ul din economia reală creştea cu 30-50% pe an. Numerarul în circulaţie a crescut în ultimii ani chiar dacă veniturile populaţiei au fost diminuate de criză.

Creşterea numerarului a fost însoţită de o creştere a sumelor tranzacţionate pe card, bancherii raportând în mod constant o dinamică pozitivă a acestui segment în ultimii ani. Evoluţia numerarului a fost însoţită de o creştere a sumelor tranzacţionate pe card, bancherii raportând în mod constant o dinamică pozitivă a acestui segment în ultimii ani. Plăţile cu cardul online sau la POS-urile comercianţilor au ajuns la 15 miliarde de lei în primul semestru, cu 15% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit BNR. Băncile au încercat în ultimii ani, prin diverse campanii, să încurajeze plata cu cardul, iar clienţii au adoptat acest mijloc de plată şi pe măsură ce reţelele de acceptare s-au extins. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO