ZF 24

Uniunea Europeană ar putea plafona preţurile la gaze dacă criza din Ucraina loveşte rezervele de energie

Uniunea Europeană ar putea plafona preţurile la gaze...

Autor: Andrei Şerbănescu

07.02.2022, 13:32 54

Liderii de la Bruxelles examinează cum să-i protejeze pe consumatori de o potenţială criză energetică, ca parte a planurilor de a apăra gospodăriile, întreprinderile şi graniţele Europei de consecinţele unui potenţial conflict militar dintre Rusia şi Ucraina, scrie Financial Times.

Diplomaţii au declarat pentru Financial Times că UE discută măsurile de urgenţă pentru a face faţă riscurilor creşterii preţurilor la gaze, unei posibile crize migratorii şi ameninţării de securitatea cibernetică dacă Rusia invadează Ucraina.

Prioritatea planificării UE pentru situaţii de urgenţă este de a face faţă oricărei reduceri a fluxurilor de gaze din Rusia care, în calitate de cel mai mare furnizor al Europei, reprezintă aproximativ 40% din importuri.

Liderii lumii de pe ambele maluri ale Atlanticului se vor întâlni luni în căutarea unei soluţii diplomatice pentru a detensiona relaţiile cu Rusia. Emmanuel Macron se va întâlni personal cu Putin la Moscova, după trei apeluri telefonice desfăşurate în ultimele 10 zile. Preşedintele Franţei plănuieşte să-i transmită omologului său rus că, deşi securitatea Ucrainei nu poate fi compromisă, el înţelege că Moscova are preocupări proprii.

În acelaşi timp, Olaf Scholz a zburat la Washington pentru a-l întâlni pe Joe Biden pentru prima dată de când a devenit cancelar al Germaniei în decembrie. El intenţionează să prezinte un front unit cu preşedintele SUA, în urma acuzaţiilor că Berlinul ar fi devenit o verigă slabă în rezistenţa occidentală împotriva mobilizării ruseşti la graniţa cu Ucraina.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a declarat vineri, într-un interviu pentru Financial Times, că UE trebuie să fie pregătită pentru „orice scenariu” în ceea ce priveşte Rusia şi Ucraina – fiind gata inclusiv pentru găsirea unor surse alternative de energie.

Comisia examinează modul în care ar putea interveni temporar pentru a slăbi legătura dintre preţurile record la gaze şi costul energiei electrice angro în UE – o măsură pe care oficialii UE au respins-o în urmă cu câteva luni în timpul unei creşteri record a preţului energiei electrice.

Agenţia UE pentru reglementarea energiei a avertizat împotriva perturbării sistemului de preţ al energiei electrice europene, spunând că introducerea unor instrumente precum plafonarea preţurilor ar pune în pericol securitatea aprovizionării, forţând unii furnizori să renunţe.

Oficialii au declarat pentru FT că planurile pe termen scurt pentru a face faţă unei crize ar include şi asigurarea fluxurilor crescute de gaz natural lichefial din ţările cu producţie mare.

Preţurile energiei din Europa au crescut la maxime record la sfârşitul anului 2021, cauzate de temerile legate de disponibilitatea Rusiei de a furniza importuri în timpul unui conflict militar. Dacă Moscova întrerupe toate livrările către Europa, acest lucru ar duce la raţionalizări de urgenţă şi la întreruperi de curent în UE, potrivit analiştilor de la Citi.

Planurile de urgenţă urmează să fie prezentate capitalelor UE luna viitoare, deşi un summit ar putea fi convocat mai devreme dacă Moscova îşi va spori ameninţările militare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO