ZF 24

Vânzările de medicamente ar putea face un pas înapoi după ce în primul trimestru au scăzut cu 4%

Vânzările de medicamente ar putea face un pas înapoi...

Autor: Ioana David

15.05.2014, 13:00 275

Vânzările de medicamente au scăzut cu 1,5% în lei (4% în euro) în primele trei luni ale acestui an comparativ cu acelaşi interval din 2013, până la 3 mld. lei (669 mil. euro), arată datele companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim România.

Rezultatele sunt sub aşteptările iniţiale ale companiei, dar se află în linie cu evoluţie negativă din a doua jumătate a anului 2013.  În aceste condiţii, firma de cercetare şi-a revizuit semnificativ prognoza din acest an de la creştere la o uşoară scădere.

„Evoluţia din trimestrul unu a fost din nou sub aşteptări, pe fondul unei ierni mai calde decât de obicei, ceea ce a dus la scăderea pieţei atât la nivelul ultimului trimestru, cât şi la nivelul ultimelor 12 luni. Pentru anul 2014, în condiţiile în care lista de medicamente compensate nu a fost actualizată, revizuim prognoza anuală, de la creştere de 2,7% la uşoară scădere, de 0,3% în lei“, a spus Petru Crăciun, directorul general al Cegedim România. Aceasta este prima prognoză de scădere pe care firma de cercetare de piaţă o emite (după anul 2000).

Scăderile pe piaţa farma au început în cel de-al treilea trimestru al anului 2013, în condiţiile în care banii publici au mers către plata unor datorii anterioare şi în mai mică măsură către stimularea consumului de medicamente. Fondurile publice acoperă mai bine de 60% din piaţa de medicamente.

În primul trimestru din acest an, scăderea în lei a pieţei a fost de 1,5%, însă din punctul de vedere al volumului, declinul a trecut de 4%, ceea ce arată o majorare a preţului pe piaţa medicamentelor. Aceasta este prima scădere din primele trei luni ale anului pentru această piaţă, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Cegedim.

Creşterea din acest an ar fi trebuit să vină din actualizarea listelor de produse compensate cu noi medicamente, însă acest proiect al Ministerului Sănătăţii a fost amânat până în toamnă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO