ZF 24

Veşti bune pentru România şi întreaga UE: Bundesbank anticipează că economia Germaniei îşi va reveni puternic în al doilea trimestru

Veşti bune pentru România şi întreaga UE: Bundesbank...

Autor: Bogdan Cojocaru

22.05.2013, 18:49 1274

Produsul Intern Brut german a crescut cu doar 0,1% în ritm trimestrial în primele trei luni ale acestui an, când economia zonei euro s-a afundat, iar cea a întregii Uniuni Europene a intrat în recesiune.

Economia germană a crescut „aproape exclusiv“ pe baza cheltuielilor populaţiei, activitatea din sectorul construcţiilor fiind înghetaţă din cauza iernii deosebit de lungi.

Însă economiştii Bundesbank apre­ciază că în următoarele luni sectorul construcţiilor îşi va reveni şi au subliniat că au motive să creadă că afacerile vor începe să investească mai mult în echipamente şi utilaje pentru a întâmpina creşterea cererii externe pentru produsele germane, scrie Deutsche Welle.

„Creşterea notabilă a comenzilor industriale după un start slab în acest an dă speranţe că exporturile şi investiţiile în echipamente – factori de pe partea cererii, pe a căror energie economia germană se poate baza cel mai mult – îşi vor reveni“, se arată într-un raport al băncii centrale. Comenzile industriale au crescut neaşteptat în martrie, cu 2%, analiştii anticipând scădere.

Bundesbank avertizează însă că din cauza problemelor legate de datoriile prea mari din alte state din zona euro, care sunt parteneri comerciali majori ai economiei germane, riscurile rămân „ridicate“, notează agenţia AP. Cu toate că BCE a redus dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,5%, iar condiţiile de finanţare din Germania sunt „excepţional de favorabile“, în state precum Spania şi Italia băncile îngreu­nează creditarea şi pun costuri mai mari în seama clienţilor deoarece au probleme cu propria finanţare.

Odată cu veştile date de Bundesbank, guvernul de la Berlin a anunţat că a acceptat să asigure locuri de muncă sau ucenicie pentru aproximativ 5.000 de tineri şomeri din Spania. Aici rata şomajului în rândul tinerilor este de aproape 56% şi de aceea programul german nu va avea un impact semnificativ asupra situaţiei şomerilor spanioli.

Spania are în total şase milioane de şomeri, la o populaţie de 47 de milioane, scrie Financial Times.

În Germania sunt înregistraţi în sistemul de siguranţă socială 43.500 de spanioli. Pe când economiile de la periferia zonei euro înregistrează rate record ale şomajului, Germania, unde şomajul este la minimul de după reunificarea ţării, se confruntă cu un deficit de forţă de muncă.

Veştile aduse de Bundesbank sunt bune şi pentru Merkel, care în septembrie va încerca să câştige de la alegători un nou mandat de cancelar.

Guvernul de la Berlin, condus de cancelarul Angela Merkel, este învinovăţit în statele de la periferia zonei euro pentru austeritatea care le macină economiile.

 

Europa trebuie să se reformeze, altfel riscă un deceniu pierdut, avertizează banca centrală a Canadei

Europa s-ar putea confrunta cu o decadă de stagnare dacă umblă în continuare cu jumătăţi de măsură şi nu implementează reforme majore, a avertizat guvernatorul Băncii Canadei Mark Carney. El a dat Europei exemplul Japoniei, care după un „deceniu pierdut“ a recurs la injecţii masive de lichiditate ce readuc economia pe creştere şi ajută exporturile prin deprecierea yenului.

„Europa poate trage învăţăminte de la Japonia despre pericolul jumătăţilor de măsură“, a spus Carney, adăugând că succesul sau eşecul stimulului monetar masiv la care a recurs guvernul nipon – un „experiment îndrăzneţ“ – va influenţa perspectivele în următorii ani, scrie agenţia Thomson Reuters. Afirmaţiile au fost făcute în ultimul discurs ţinut de Carney ca guvernator al Băncii Canadei. De la 1 iunie el va conduce o altă bancă influentă la nivel internaţional, Banca Angliei. Bancherul a atenţionat că economia europeană este împiedicată să crească de austeritatea bugetară, încrederea redusă şi condiţiile restrictive de creditare.

 

Germania este principalul cumpărător al exportatorilor români

Ce înseamnă Germania pentru România

  • Germania ocupă locul trei la investiţii directe în România, cu un sold de 6,3 miliarde euro la sfârşitul anului 2011, sau 11,4% din total. Pe primele locuri sunt Olanda şi Austria.
  • Germania este principala destinaţie a exporturilor româneşti, atrăgând 18,6% din acestea anul trecut. Exporturile au însumat 8,3 miliarde euro.
  • Germania este, de asemenea, principala sursă de importuri pentru România, acoperind 17,4% din total în 2012. Importurile s-au situat la 9,5 miliarde euro.
  • La începutul anului trecut în România erau înregistrate 18.884 de firme şi companii germane - locul doi după Italia – reprezentând peste 10% din totalul societăţilor cu capital străin.
  • Printre marile companii germane prezente în România figurează Kaufland, liderulul reţelelor de retail alimentar, Metro (retail), Lidl (retail), Rewe (retail şi turism), E.On (energie) şi Continental (piese auto).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO