ZF 24

Veşti proaste pentru şoferi: Perioada în care vehiculele abandonate pot sta pe domeniul public se va înjumătăţi

Veşti proaste pentru şoferi: Perioada în care...

Autor: Alexandru Nanu

27.12.2019, 12:30 7643

Propunerea legislativă, nr. B595/2019, pentru modificarea şi completarea Legii nr.421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, depusă la Senat în 23 decembrie 2019, propune reducerea perioadei în care vehiculele abandonate pot sta în parcările publice la 6 luni, conform documentului oficial.

Astfel, dacă propunerea legislativă intră în vigoare, perioada în care vehiculele abandonate pot sta în parcările publice va fi redusă de la 1 an, cât este în prezent, la 6 luni.

De asemenea, iniţiativa prevede includerea autoturismelor înmatriculate în străinătate în categoria „vehicule fără stăpân”. „Vehicul fără stăpân” va fi definit astfel: „vehiculul de orice categorie, fără plăcuţă de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, ori înmatriculat în străinătate, staţionat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, de cel puţin 6 luni, al cărui proprietar sau deţinător legal este necunoscut”, conform proiectului de lege.

Vehicul abandonat va fi definit: „vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale de cel puţin 6 luni, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu corespunde circulaţiei pe drumurile publice, conform rigorilor impuse de lege”.

De asemenea, proiectul introduce obligaţia de a prezenta dovada achitării taxelor auto, a amenzilor şi dovada efectuării Inspecţiei Tehnice Periodice (ITP) de către proprietar sau deţinătorul legal în termen de cinci zile de la primirea somaţiei.

Proiectul de lege mai prevede amenzi între 1.000 şi 2.000 de lei pentru proprietarii maşinilor care primesc somaţie şi care în maxim cinci zile nu ridică vehiculul de pe domeniul public sau privat al statului sau al unităţii administrativ teritoriale.

Iniţiativa legislativă este semnată de şapte parlamentari USR, fiind depusă la Senat, în procedură de urgenţă, iar decizională este Camera Deputaţilor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO