ZF 24

Washington Post: Urmatorul razboi mondial ar putea fi unul financiar

13.10.2008, 13:22 21

Agravarea crizei financiare la nivel mondial si mai cu seama situatia alarmanata din Islanda semnaleaza ca turbulentele financiare ar putea evolua nu doar spre o criza mai mare decat se asteptau investitorii ci chiar spre un razboi financiar in toata regula, scrie cotidianul The Washington Post, in editia de astazi.

Implicatiile dificultatilor prin care trece Islanda sunt mai mari decat se crede, intrucat activele bancilor din aceasta tara sunt de 10 ori mai mari decat valoarea Produsului Intern Brut, astfel ca guvernul nu-si poate permite sa acopere pierderile. Efectele se resimt in principal pe piata britanica, unde mai mult de 30.000 de persoane nu mai au acces la economiile proprii dupa ce guvernul islandez a decis nationalizarea bancilor. Mai mult, dupa ce statele europene au refuzat sa ofere asistenta premierul Geir Haarde a declarat ca de acum inainte se merge pe principiul "scapa cine poate".

Utilizarea legislatiei contrateroriste pentru preluarea activelor bancare islandeze si operatiunile din Marea Britanie au totodata un efect simbolic cu potential dramatic.

In general, un razboi financiar de acest gen este dureros si costisitor. Va duce la o perioada de decenii in care fluxurile de capital internationalvor fi reduse si ar putea avea alte efecte de amploare asupra politicii si pacii mondiale. Daca statele cele mai dezvoltate din lume nu o sa adopte actiuni concertate, exista un pericol real ca sa suferim cu totii mai mult.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO