ZF 24

ZF/BT Health. Prof. Univ. Dr. Dan Timofte, Manager Spital "Sf. Spiridon" Iaşi: Pacientul român era obişnuit înainte de 2020 să se ducă la spital pentru orice problemă, dar pandemia a schimbat paradigma şi populatia a învătat să nu mai apeleze mereu la camera de gardă

ZF/BT Health. Prof. Univ. Dr. Dan Timofte, Manager Spital...

Autor: Roxana Rosu

14.11.2023, 15:49 77

Pacientul român era obişnuit înainte de 2020 să se ducă la spital pentru orice problemă, dar pandemia a schimbat situatia şi populatia a învătat să nu mai apeleze la camera de gardă de fiecare dată, a declarat Prof. Univ. Dr. Dan Timofte, Manager Spital "Sf. Spiridon" Iaşi în cadrul conferintei ZF/ BT Health „Sănătatea în prim plan“ organizată la Iaşi.

” Pandemia a avut o consecintă, a schimbat piramida medicală, atunci când spitalele nu au mai primit decât urgente. Populatia s-a obisnuit şi acum ne-a scăzut numărul de spitalizări pe zi. Trebuie să tratăm ce putem în ambulatoriu”.

Aglomerarea camerelor de garda este una dintre problemele semnalate adeseori de medici, în conditiile în care sistemul de ambulator nu este suficient dezvoltat.

” Sistemul de sănătate trebuie adaptat la nevoile româneşti. În spital, avem proceduri pentru toate situatiile medicale, protocoale implementate”, a subliniat Dan Timofte.

Spitalele mari de stat sunt în continuare sufocate de pacienţi care nu se îngrijesc de starea lor de sănătate la timp, prevenţia lipsind în practică din cabinetele medicale. O soluţie pentru a crea obiceiul de prevenţie poate fi şi o măsură de constrângere, pe modelul altor state din Europa.

În plus, finantarea spitalelor de stat rămâne un punct nevralgic în sistemulde sănătate românesc.

”Fiecare spital negociază ce tarife are pentru o zi de spitalizare. Este o problemă la nivel national. S-a încercat obtinerea de finantare pentru zilele de spiralizare suplimentare, peste cele compensate, care sunt trecute la cheltuieli pentru spital.  Un alt dezavantaj pentru noi este că avem pacientii din toate judetele Moldovei şi multe cazuri au internări lungi, care nu sunt compensate total”.

Editia de la Iaşi a conferintei a fost a treia întâlnire care adună cei mai importanţi reprezentanţi ai zonei private, dar şi publice din sectorul medical local, primele două evenimente fiind organizate la Cluj-Napoca şi Bucureşti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO